Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wessel, Albertus Johannes Theodorus van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Bertus.jpg
Embleem 7 December-Divisie: Expeditionaire Macht/Elke man, Elk Moment

Albertus Johannes Theodorus van Wessel, roepnaam Bertus, maar werd door veel mensen Bat genoemd. Hij werd geboren te 's-Heerenberg op 31 december 1925.

Nederlands-Indië

Rechtsboven Bertus' Ereteken voor Orde en Vrede met gespen voor 1947, 1948 en 1949.

Het balkje (baton) linksboven hoort bij het Ereteken en is bedoeld voor het dagelijks militair tenue. In plaats van gespen heeft het baton sterren (zonder jaartal).

Onder het baton het embleem van de cavalerie (Sint Joris en de draak) met de toevoeging Huzaren Boreel.

Onderaan zogenaamde naamlinten die op de bovenmouw werden gedragen. Alle cavalerie-eenheden in Indië behoorden tot de Huzaren van Boreel.

Huzaar bij 2-1 RHvB

Bertus (legernummer 25.12.31.059) was huzaar 1e klas bij het 2e eskadron van het 1e Regiment Huzaren van Boreel (2-1 RHvB), een onderdeel van de 3e Infanteriebrigadegroep van de 7 December-Divisie. De Huzaren van Boreel waren (en zijn) de verkenners van de cavalerie.

1 RHvB (bestaande uit drie eskadrons) is op 7 januari 1947 vanuit Amsterdam met de Tegelberg uit Nederland vertrokken en ontscheepte op 3 februari in Batavia. Net als de rest van de 7 December-Divisie werd het op West-Java ingezet. Het 2e eskadron werd na actieve deelname aan de Eerste Politionele Actie in Tarogong gelegerd, dat is iets ten noorden van Garoet. Aan de Tweede Politionele Actie heeft het niet deelgenomen.

Een van de taken bestond uit konvooibegeleiding, onder andere op de gevaarlijke weg Garoet-Tasikmalaja. Deze "bloedlinke" weg komt ook in Joseph Berendsens dagboek voor. Er ging praktisch geen dag voorbij zonder dat de weg moest worden 'opengeschoten'. Bertus en Joseph hebben elkaar in september 1948 in een bioscoop in Garoet ontmoet.

Samen met 1-1 en 3-1 RHvB vertrok 2-1 RHvB op 29 januari 1950 met de Johan van Oldenbarneveldt uit Indonesië. Daar op heeft Bertus nog een plaatsgenoot ontmoet, Antoon Meijer. De aankomst in Amsterdam was op 21 februari. Het 2e eskadron heeft tien man moeten achterlaten.

Door deze ontmoeting trouwde Bertus in september 1951 met de zus van Antoon Meijer Mieke.

Na thuiskomst bleef Bertus nog een aantal jaren bijzonder dienstplichtig. Op 23 augustus 1952 kon hij zijn wapens met toebehoren inleveren.

Foto's en documenten

Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Vertrek uit Amersfoort januari 1947. Bertus staande 2e van rechts.
Batavia, februari 1947
Bertus in een brencarrier in Indië, 1948.
Groot verlofpas voorzijde
Groot verlofpas achterzijde:
Bewijs van inlevering van wapens
Oorkonde bij het Demobilisatie-insigne

Andere Huzaren

Zie ook

Noury & van der Lande

Bertus werkte later voor het voedingsmiddelen- en chemiebedrijf Noury & van der Lande te Emmerik. Voor dat bedrijf werd hij in september 1970 uitgezonden naar onder andere Kazan in de voormalige USSR. Noury & Van der Lande hielp ook bij de bouw van kunststoffabrieken in Kazan (Rusland).

Op 7 januari 1971 vond een explosie plaats op het bedrijf, die tot ver in de Achterhoek, en dus ook in 's-Heerenberg, te horen was. Men dacht hier aanvankelijk dat er een vliegtuig was neergestort. Bertus van Wessel is hierbij overleden.

Alom in het land werd over dit ongeluk bericht. In de Leeuwarder Courant stond daags na de explosie het hieronder afgebeelde artikel.

Uit de Leeuwarder Courant van 8 januari 1971
een foto van de ravage de volgende morgen uit de Gelderlander
Een artikel uit een onbekende krant


Bronnen