Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verheij, Johannes Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Verheij werd geboren te Lengel op 31 januari 1925 als zoon van Johannes Hendrikus Verheij en Willemina Johanna Giesen.

Nederlands-Indië

Verheij, Johannes Wilhelmus.jpg

Soldaat bij de Verbindingdienst

Jan was soldaat 1e klas bij de Verbindingsafdeling van de 7 December-Divisie op West-Java. Deze afdeling bestond uit een groot aantal pelotons, die groepsgewijs in het najaar van 1946 in Indië zijn aangekomen. Jan was ingedeeld bij het F-peloton, dat op 3 oktober 1946 met de Tegelberg uit Nederland vertrok. De aankomst in Tandjong Priok was op 27 oktober.

Na aankomst in Indië werden de pelotons los van elkaar bij verschillende onderdelen werden ingedeeld. Het F-peloton, waar Jan bij zat, werd ingedeeld bij het 6e Regiment Veldartillerie (6 RVA). Hierbij zaten Jo Berendsen en Welske Jansen. In november 1947 vond er een reorganisatie plaats, waarbij het F- en het K-peloton werden samengevoegd.

Jan is in Indië een keer door Theo Derksen geknipt.

In afwachting van repatriëring werd Jan, samen met enkele andere verbindingsmannen, op 6 okotber 1949 overgeplaatst naar het Subsistentenbataljon KL in Batavia. Een week later, op 14 oktober, is hij met de Empire Brent uit Tandjong Priok vertrokken. Na een afwezigheid van ruim drie jaar was hij op 7 november 1949 weer thuis in Lengel.

Jan is regelmatig naar de reünies geweest, die vanaf 1991 jarenlang door en voor de veteranen van de Staf van 6 RVA werden georganiseerd in 't Harde.

Zijn oom Joep Verheij diende vanaf 1923 bij het KNIL en was ten tijde van de Politionele Acties sergeant-majoor-administrateur bij de Militaire Luchtvaart van het KNIL.

Andere militairen van de Verbindingsdienst

Zie ook


Café Jan Verheij

Na terugkomst in Lengel werkte Jan bij zijn vader in het café om hem uiteindelijk in oktober 1958 op te volgen.

Café Jan Verheij (ook wel café Veensche Hoek genoemd) aan de Antoniusstraat huisnummers 2 en 4 (voorheen Lengel 58) was al in het begin van de twintigste eeuw een herberg met bierhuis, waarvan de grootvader van Jan, Hendrikus Christianus, de uitbater was. Het café was het centrale punt in Lengel waar de jaarlijkse feesten zoals kermis en later het schuttersfeest plaatsvonden. En er werd ook carnaval gevierd. In 1970 is de carnavalsvereniging de Ezelsköp opgericht. Er was een cafégedeelte en een zaal met vast podium. In oktober 1983 werd de bedrijfsvoering beëindigd.

Tegenwoordig is er het fitnesscentrum Bodyfit gevestigd.

Tevens had Jan op hetzelfde adres van 1954 tot 1976 een autorijschool en autoverhuurbedrijf zonder chauffeur.

Een advertentie van Café Verheij uit de tijd van Jans vader (jaren 30)
De Schutterij voor zaal Verheij anno 1913.
Luchtfoto, met op de achtergrond nog zichtbaar het tracé van de Tramweg Zutphen-Emmerik

Interne en externe links

Bronnen

  • Herinneringen aan Staf 6 R.V.A., reünieverslagen van de Staf 6 RVA uit de jaren 90
  • De verbindingsdienst en Indonesië (1945-1950), J. Camping (samensteller), Ede, 1993, blz. 33, 35
  • Ons Regimentsdoel, regimentsblad van 6 RVA, no. 13, januari 1950, blz. 29
  • Tahoen2 jang soedah loepa: de vergeten jaren, Twentse jongens in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea: 1942-1962, P.F. Berends, Haaksbergen, 1993, blz. 118
  • Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken in het Gelders Archief