Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Harmsen, Engelbertus Josephus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bertus Harmsen werd geboren op 4 maart 1928 als zoon van Johannes Martinus Harmsen en Clara Sack. Hij was een broer van Joep Harmsen en een neef van Hendrik Harmsen.

Nederlands-Indië

Motorordonnans bij 431 BI

Harmsen, Engelbertus Josephus.jpg

Bertus moest op 10 maart 1949 in Amersfoort opkomen voor militaire dienst. Daar werd hij met legernummer 28.03.04.183 ingedeeld bij het 7e bataljon van het Garderegiment Grenadiers (7 GRG, tactisch nummer 431 BI), een onderdeel van de H-brigade. Daar heeft hij een opleiding gehad tot motorordonnans.

431 BI zette op 17 augustus 1949 met de Zuiderkruis vanuit Rotterdam koers naar Indië. De aankomst in Tandjong Priok, de haven van Batavia, was op 9 september. Daarmee was Bertus bijna de laatste, maar niet de allerlaatste Berghse militair die in Indië aankwam, want dat waren Gerrit Kroes en Benny Elshof van 7 GRPI, die pas op 27 oktober 1949 in de Oost arriveerden. Bertus' plaatsgenoten Wim Alofs en Wim van Clé Berntsen hadden er toen al bijna drie jaar in Indië opzitten en begonnen aan de thuisreis te denken.

431 BI heeft op diverse plaatsen op Java gelegen; van west tot oost. Begin november 1949 heeft het in de omgeving van Bandoeng het bataljonsvak 4-3 RI overgenomen. In de loop van 1950 werd het ingezet bij het begeleiden van terugtrekkende en repatriërende Nederlandse troepen. Voor wie heimwee had was dat geen prettig werk.

Op 27 november 1949 ontmoette Bertus in Batavia vier plaatsgenoten: Wim Alofs, Wim van Clé Berntsen, Louis Delleman en Gerard te Dorsthorst. Zie deze foto en de brief op de pagina van Gerard.

431 BI is laat in 1950 in een aantal afzonderlijke detachementen naar Nederlands teruggekeerd. Bertus was toen soldaat 1e klas.

Volgens de Klok van Sint Oswaldus van juli 1950 was Bertus motorordonnans bij een magazijndienst van het Hoofdkwartier Kwartiermeester-Generaal (HKG). Hier zat zijn broer Joep ook. Het is nog niet duidelijk of de Klok Bertus en Joep verwisseld heeft, of dat Bertus van zijn Grenadiersbataljon is overgeplaatst naar de Kwartiermeester-Generaal.

Bertus woonde in Azewijn, maar in maart 1950 zijn zijn ouders naar Braamt verhuisd. Daar werd hij bij zijn thuiskomst dan ook gehuldigd.

Andere Grenadiers

Zie ook

Zijn verdere leven

...