Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oorkonde Grenadiers en Jagers

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Oorkonde GRG&J.jpg

De oorkonde op deze pagina is uitgereikt ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Juliana in september 1948 aan iedereen die toen bij het Garderegiment Grenadiers of het Garderegiment Jagers diende. Hieronder waren enkele jongens uit Bergh, die toen in Nederlands-Indië gelegerd waren. De oorkonde drukte trouw aan en verbondenheid met de nieuwe vorstin uit.

De Garderegimenten Grenadiers en Jagers werden in 1829 opgericht en zijn van oudsher daar gelegerd waar de koning resideert. Zo hebben zij in mei 1940 Den Haag verdedigd. Tegenwoordig komt deze lijfwachtfunctie vooral tot uiting op Prinsjesdag en bij andere ceremoniële gelegenheden, wanneer de garderegimenten de erewacht leveren. Die bestaat niet alleen uit Grenadiers en Jagers, maar ook uit Fuseliers van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Dat garderegiment is echter pas in 1947 ontstaan als voortzetting van de Koninklijke Nederlandse Brigade "Prinses Irene" uit de Tweede Wereldoorlog.

In de loop der tijd zijn de Grenadiers en Jagers een aantal keren samengevoegd en weer gesplitst. Laatstelijk zijn zij per 6 april 1995 weer samengevoegd tot één Garderegiment, zoals dat ook was in de jaren 1843-1913 en 1950-1951. In de tijd van het Nederlands-Indonesisch conflict waren de Grenadiers en de Jagers twee afzonderlijke Garderegimenten.

De Berghse Grenadiers en Jagers waren:

De hier afgebeelde oorkonde is het exemplaar van Hendrik Buiting.

Zie ook

Bron