Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Molenweg, Azewijn

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Molenweg in Azewijn loopt van de T-splitsing met Op den Dam naar de T-splitsing met de Ompertsestraat.

De weg heette voor 1969 Molenstraat. Aan deze weg stond de molen van Berntsen. De molen stond van 1856 tot 1963 bij het huidige huisnummer 7 aan de Molenweg - het veevoederbedrijf (GIJS) dat hier in 1960 gebouwd is.

Huisnummer 2 is de Sint Jozefschool, die in 2003 het huidige gebouw betrokken heeft. In Azewijn stond al veel langer - sinds de 19de eeuw - een school. Sinds 1880 wordt de school op topografische kaarten vermeld.

Het trafohuisje - met het eigen huisnummer 4 - is een gemeentelijk monument. Huisnummer 5 ontbreekt. Tussen huisnummers 3 en 7 ligt minicamping de Hartjens, die echter met de ingang aan de Hartjensstraat 7 ligt.

De huizen in de straat zijn gebouwd tussen 1890 (huisnummer 1) en 2003 (de school). In 1993 heeft de weg een nieuwe doodlopende zijstraat gekregen, Elzenmaat, met vijf huizen. Deze straat ligt naast het schoolplein van de Jozefschool.

Ook in Kilder is een Molenweg.

Bedrijven

  • nr. 7 en 9 - veevoederbedrijf Gelre-IJsselstraak (GIJS) - sinds 1960. Dit is een kenmerkend gebouw door de hoogte en door de vier grote silo's bij het bedrijf. Naast dit bedrijf stond vroeger de molen.

Kaart

Opmerking: op onderstaande kaart staat foutief het stuk weg tussen de kruising met de Aswinstraat en de Pastoor Meursstraat en de T-splitsing van Op den Dam en de Molenweg ook als Molenweg aangegeven. Dit is echt een deel van Op den Dam.

Bezig met het laden van de kaart...