Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het monument

Het Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen op het landgoed Bronbeek bij Arnhem in april 2013. De symbolisch weergegeven spoorweg in het gras is in 2015 vervangen door een namenmonument voor de Pakan-Baroeslachtoffers .
Foto's op deze pagina: Gerhard Pas

Het Monument Birma-Siam & Pakan Baroe Spoorwegen is een gedenkteken op het landgoed Bronbeek bij Arnhem. Het eert de krijgsgevangenen en dwangarbeiders die in de Tweede Wereldoorlog in Japanse gevangenschap zijn omgekomen bij de aanleg in 1942-1943 van de Birma-spoorweg tussen Birma en Thailand (destijds Siam) en bij de aanleg in 1943-1945 van de Pakan Baroe-spoorweg op Sumatra.

Het monument bestaat uit een aantal onderdelen en is in fasen ontstaan. Toen het op 24 juni 1989 door Prins Bernhard werd onthuld, bestond het uit drie replica's van pagoden, die samen met een plaquette een gedenkteken vormden voor de slachtoffers van de Birma-spoorweg. De pagoden verwijzen naar de Drie Pagoden-pas tussen Birma en Thailand, waar de Birma-spoorlijn de grens tussen beide landen overstak.

In 2002 werd de plaquette vernieuwd, en in 2003 werden de pagoden vervangen door meer realistische weergaven van de echte pagoden op de pas. Op 20 augustus 2005 werd achter het monument een herinneringsmuur onthuld met daarop de namen van alle krijgsgevangenen van het KNIL die bij de aanleg van de Birma-spoorlijn waren omgekomen.

Bij de herdenking op 26 augustus 2006 werd een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Pakan Baroe-spoorweg.

Op 29 augustus 2015, zeventig jaar na de bevrijding van Nederlands-Indië, werd een namenmonument onthuld met de namen van 519 Nederlanders die bij de aanleg zijn omgekomen. Het bestaat uit twee korte stukken spoorweg, die links en rechts van de pagoden liggen. Elk stuk heeft vijf dwarsliggers, waarop de plaquettes met namen zijn bevestigd. Op de eerste dwarsligger staat :

Zij kwamen niet terug van de
Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra
maart 1943 – augustus 1945


Berghse namen op het monument

De Birma-spoorweg

Op de gedenkmuur achter de pagoden staan de volgende namen uit Bergh:

2013, BRONBEEK 3 PAGODEN CJ VD BERG.jpeg 2013, BRONBEEK 3 PAGODEN JB V BERGEN.jpeg 2013, BRONBEEK 3 PAGODEN WA DERKSEN.jpeg 2013, BRONBEEK 3 PAGODEN WH MOERKES.jpeg 2013, BRONBEEK 3 PAGODEN CA WENNEKES.jpeg

De Pakan Baroe-spoorweg

Op het namenmonument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Pakan Baroe-spoorweg staan geen Berghse namen. Echter, twee Berghenaren die aangewezen waren om aan deze spoorweg te werken, zijn tijdens het zeetransport naar Sumatra verdronken toen de schepen waarop zij zaten, tot zinken werden gebracht.

Bron