Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Naamlooze Vennootschap 's-Heerenbergsche Bank

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De oprichting

De Naamlooze Vennootschap 's-Heerenbergsche Bank werd 14 juli 1919 opgericht op het kantoor van notaris Knot in 's-Heerenberg. Het doel van de bank was, zoals staat vermeld in de Staatscourant van 29 augustus 1919: Het bedrijf van bankier, kassier en commissionair in effecten uit te oefenen. De bank was gevestigd in het Hajeniushuis, Oudste Poortstraat 102A in 's-Heerenberg.

De oprichters waren:

De eerste drie heren woonden in 's-Heerenberg; Heilbron woonde in Dinxperlo en Herschel in Terborg. De bank was een familiebedrijf: Maurits Straus en Sally Strausz waren broers en Sallie Jacob was hun zwager, de man van Helena Straus. Isidoor Heilbron (ook Isedor Heilbrun) was een neef, namelijk een zoon van hun tante Betje Straus (een zus van haar vader Joseph Straus. Izak Herschel (ook Izaak en Isaäk) was geen naast familielid, maar getrouwd met Henriëtte Heilbron, een nicht van Isidoor Heilbron.

In de volksmond stond de bank bekend als Het Stoofje en als De Bank van Straus. Laatstgenoemde naam verwees uiteraard naar de naam van de directeuren van de bank.

In 1924 trad Johann Gerhard Kinnaer als procuratiehouder toe tot de bank. Hij werd geboren in 1899 en was een achterkleinzoon van de Belgische militair Jan Kinnaer.

Het filiaal in Emmerik

Uit de Rijnbode van 11 oktover 1922

In Emmerik heeft een filiaal van de bank bestaan onder de naam Bank van Israël. Mogelijk werd dit filiaal gerund door Maurits Straus. Nadere gegevens over dit filiaal ontbreken vooralsnog, maar blijkens nevenstaand bericht uit De Rijnbode, Nieuws- en Advertentieblad voor Alphen a.d. Rijn en Omstreken van 11 oktober 1922 is er ter waarde van vijfduizend gulden aan bankbiljetten gestolen.

Van succes naar faillissement

De bank begon goed met een winstuitkering van twaalfenhalf procent over 1919 en tien procent over 1920 en 1921. De lijn was echter dalend, met een dividend van vijf procent over 1924 en van drie procent over 1928.

Op 20 en 21 maart 1930 meldde de landelijke pers dat de 's-Heerenbergsche Bank zijn betalingen had gestaakt,
waarna op 22 maart werd bericht dat faillissement was aangevraagd.

Vanaf eind maart 1930 werd nog bericht over de liquidatie van de bank.

Bronnen