Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ophuizen, Hendrikus Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Henny Ophuizen werd op 15 november 1920 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Johannes Stephanus Ophuizen (Stokkum, 20 maart 1887) en Hendrika Gerharda Wissink (Stokkum, 12 juli 1889). Van beroep was hij smid en bankwerker.

Zijn vader was de kastelein van Café Ophuizen in de Molenstraat, dat een feestzaal had met een ingang in de Kerkstraat. Tijdens de luchtaanval op 's-Heerenberg van 24 maart 1945 stond Ophuizen in de deuropening van deze zaal te kijken, toen een granaatscherf zijn been afhakte. Hij overleed aan de gevolgen van zijn verwonding, 24 jaar oud.

In het jubileumboekje van het 25-jarig bestaan van de voetbalvereniging MvR (voorheen BVV) is over zijn dood het volgende opgenomen:

Enkele dagen voor de bevrijding was Henny bezig met het opruimen van glas en puin, toen een scherf van een granaat hem trof en zwaar verwondde. Juist op den dag der bevrijding, waar hij al die vijf jaren naar verlangd had, nam God hem tot zich. Henny was een goed en trouw lid en een prettig kameraad. Bestuur en leden zullen hem niet vergeten.

Zijn overlijden is op 3 april 1945 aangegeven in de gemeente Bergh. Zijn naam staat vermeld op het oorlogsmonument in 's-Heerenberg en in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Bronnen