Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oud Arnhemseweg

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 23 sep 2021 om 06:32 (Kaarten: interne link)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

De Oud Arnhemseweg (niet Oude Arnhemseweg) in het uiterste westen van de voormalige gemeente Bergh is een zijweg van de N335, ofwel de Arnhemseweg. Op de grens met Babberich in de gemeente Zevenaar verandert de naam in Beekseweg. Daar ligt ook de op/afrit van de A12. De weg vormt het oostelijk deel van de provinciale weg N812, die Beek verbindt met Babberich.

Uit De Graafschapbode van 11 april 1934
Meester Vermeulen op het toekomstige tracé van de Oud Arnhemseweg. De boerderij op de achtergrond is de Zwartlandershut.

De weg is in de jaren dertig aangelegd in het kader de werkverschaffing. Om de grote werkeloosheid tijdens de economische crisis in die jaren te bedwingen, organiseerde de overheid grote projecten waarin werklozen verplicht werden om in grote werkploegen ongeschoold werk uit te voeren. De aanleg van de weg Beek–Babberich was zo'n project. Het benodigde zand werd met kiepkarren over smalspoor aangevoerd vanuit de zandafgraving in het Gat van Van Haren in het Zonderbos bij uitspanning 't Peeske. Dit alles gebeurde op mankracht met schop en kruiwagen.

De aanleg maakte deel uit van een groter wegenplan in de gemeente Bergh. Hiermee werden al bestaande grintwegen verbeterd, verlegd en doorgetrokken. De oude grintweg van Terborg via Zeddam naar Didam liep vroeger vanaf het Oude Tolhuis over de Berkenlaan en de Didamseweg door Loerbeek, maar werd verlegd naar Beek. Zo ontstond de Arnhemseweg, deels uit al bestaande weggedeelten, deels nieuw aangelegd.

Vlak voor de gemeentegrens met Didam begon een geheel nieuw tracé, de Oud Arnhemsweg, die met een ruime bocht om de noordwest kant van De Byvanck kwam te liggen. Het oorspronkelijke plan was de weg dóór het landgoed aan te leggen, maar plaatselijke notabelen onder aanvoering van meester Vermeulen hebben ervoor gezorgd dat de weg lángs het landgoed is komen te liggen. Deze weg was in de 50er jaren gereed en heette toen nog alleen Arnhemseweg. In 1962 was de A12 gereed en kwam daar een oprit naar de snelweg te liggen. In 1974 kwam de A18 gereed en is het stuk weg tussen de A18 en de Arnhemseweg aangelegd (de Bievankweg in Didam); vanaf 1974 liep de N335 naar de A18, werd het stuk Arnhemseweg tussen de A12 en de N335 Oud Arnhemseweg genoemd en werd dit onderdeel van de N812.

De Oud Arnhemseweg heeft kadastraal geen adressen. Er ligt wel een huis aan de zijweg Landeweer; dit heeft als adres Arnhemseweg 28 en 28a (dus niet Oud Arnhemseweg). Hier stond vroeger de Zwartlandershut.

Kaarten

Beek en De Byvanck voor de aanleg van de Oud Arnhemseweg
op een topografische kaart uit 1931
Beek en De Byvanck na de aanleg van de Oud Arnhemseweg
op een topografische kaart uit 1951
Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen