Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reijers, Cornelis Johannes Bernardus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 1 okt 2023 om 12:19 (aanvulling kinderen, pensionering)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Oudste Poortstraat 14, in 's-Heerenberg, waar Reijers vanaf 1905 heeft gewoond.
Foto: Benny Schuurman
Uit De Graafschapbode van 4 december 1942

Cornelis Johannes Bernardus Reijers, roepnaam Cor, was gemeentesecretaris van de gemeente Bergh. Hij werd op 11 september 1877 geboren in Beek als zoon van Johan Gerardus Reijers en Joanna Hendrina Roosendaal. Op 8 november 1909 trouwde hij met Maria Elisabeth Anna Huberta Vermeulen. Zij was een zuster van Henri Vermeulen; in Beek meer bekend als Meester Vermeulen.

Zijn kinderen waren:

In 1918 werd Reijers benoemd tot gemeentesecretaris van de gemeente Bergh en is dat gebleven tot zijn pensioen per 1 december 1942. Het officiële afscheid vond die dag plaats in de raadszaal van het gemeentehuis, waar hij omringd door zijn collega-ambtenaren werd toegesproken door NSB-burgemeester Van der Werf. 's Avonds was er een afscheidsreceptie in Hotel Heitkamp, waar hij uit handen van zijn opvolger Helmink een cadeau in ontvangst nam. Echter, pas op 20 september 1944 staat zijn handtekening voor het laatst in een Berghse overlijdensakte.

In de Tweede Wereldoorlog werd hij op 15 augustus 1943 samen met Chris Schoevaars, secretaris van het Parochiehuis, door de Sicherheitsdienst gearresteerd. De aanleiding was een conflict dat de NSB had uitgelokt over de boeken en bescheiden van het parochiehuis. Beiden hebben tot 19 november gevangengezeten in het Huis van Bewaring te Arnhem.

Tot 1949 was hij eigenaar van de uitspanning 't Peeske bij Beek.

Vanaf 1924 tot aan zijn 80ste verjaardag was hij kerkmeester van de Pancratiusparochie en van 1945 tot 1955 provisor van het Gasthuis Sint-Gertrudis. Voor en in de oorlog was hij secretaris-penningmeester van de Sint Jozefvereniging.

Op 75-jarige leeftijd werd hem voor zijn verdienstelijk werk de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice door pastoor Gribnau uitgereikt.

Op 27 augustus 1967, twee weken voor zijn negentigste verjaardag, is de heer Reijers in 's-Heerenberg overleden. De plechtige requiemmis in de Pancratiuskerk werd opgedragen door zijn zoon Cor Reijers.

Bronnen