Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reijers, Cornelis Johannes Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Oudste Poortstraat 14, in 's-Heerenberg, waar Reijers vanaf 1905 heeft gewoond.
Foto: Benny Schuurman

De heer Cor Reijers werd op 11 september 1877 geboren in Beek als zoon van Johan Gerardus Reijers en Joanna Hendrina Roosendaal. Op 8 november 1909 trouwde hij met Maria Elisabeth Anna Huberta Vermeulen. Zij was een zuster van Henri Vermeulen; in Beek meer bekend als Meester Vermeulen.

In 1918 werd hij benoemd tot secretaris van de gemeente Bergh en is dat gebleven tot zijn pesnsioen in 1942.

In de Tweede Wereldoorlog werd hij op 15 augustus 1943 samen met Chris Schoevaars, secretaris van het Parochiehuis, door de Sicherheitsdienst gearresteerd. De aanleiding was een conflict dat de NSB had uitgelokt over de boeken en bescheiden van het parochiehuis. Beiden hebben tot 19 november gevangengezeten in het Huis van Bewaring te Arnhem.

Tot 1949 was hij eigenaar van de uitspanning 't Peeske bij Beek.

Vanaf 1924 tot aan zijn 80ste verjaardag was hij kerkmeester van de Pancratiusparochie en van 1945 tot 1955 provisor van het Gasthuis. Voor en in de oorlog was hij secretaris-penningmeester van de Sint Jozefvereniging.

Op 75-jarige leeftijd werd hem voor zijn verdienstelijk werk de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice door pastoor Gribnau uitgereikt.

Op 27 augustus 1967 is de heer Reijers op 90-jarige leeftijd te 's-Heerenberg overleden. De plechtige requiemis in de rooms-katholieke Pancratiuskerk werd opgedragen door zijn zoon Cor Reijers.

Bron o.a.