Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rosie Klinkerstraat

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Artikel uit (waarschijnlijk) de Gelderlander n.a.v. het overdragen van de winkel aan Jaap Barkhysen in 1967.

Op het adres Klinkerstraat nummer 22 in 's-Heerenberg is tegenwoordig Goossens wielerzaak gevestigd. Voorheen zat hier fietsenzaak van Jaap Barkhuysen.

Jaap nam in 1967 de zaak over van Gerhardus Johannes Rosie die er in 1922 was begonnen als rijwielhandelaar. Vanaf 1919 zat Johannes Rosie jr. in het pand. Die staat op 30 januari 1903 ingeschreven in het 'Register van de herbergen en tapperijen die niet vallen onder de drankenwet'. De voorkamer links in het huis is dan een herberg (bierhuis).

In het Adresboek 1935 komt G.J. Rosie, Klinkerstraat B61, tel. 5 voor in de rubrieken:

  • Huishoudelijke artikelen
  • Lederwarenfabriek Duros (Dünnwald-Rosie)
  • Rijwielen

Vanaf 1919 breidde de zaak zich uit met ijzerwaren, huishoudelijke artikelen en elektrische apparaten. In 1927 werd de winkelruimte te klein en werd een dubbel woonhuis naast het pand aangekocht, zodat vergroting kon plaatsvinden.

Naast rijwielen werd in 1934 begonnen met een klein lederwarenfabriekje aan de Klinkerstraat 24 (voorheen B64) waar Duros kettingkasten, fietstassen en handbeschermers werden gemaakt. Dit fabriekje werd in oktober 1941 opgeheven. In augustus 1946 werd het lederwarenfabriekje weer opgericht door Gerhardus Johannes Rosie en deed dienst tot 1 januari1955.

Na de verbouwing in 1956 specialiseerde men zich op rijwielen, bromfietsen en elektrische artikelen.

De heer W. Bloemendal (zie foto rechtsonder) heeft 40 jaar bij Rosie gewerkt.

Rosie kl.jpg

Na de Tweede Wereldoorlog waren fietsbanden lang "op de bon"; een advertentie uit het Kerkblad voor Bergh staat op de pagina Wederopbouw.

In 1956 was er een grondige verbouwing. De plaatselijke correspondent van een krant schreef: Op een kleine verhoging staan de rijwielen nu keurig geëtaleerd, aan de andere kant een rij bromfietsen, achterin vindt men nog een hoekje voor radiotoestellen, terwijl het plafond een keurcollectie biedt aan lampen. Velen kwamen het echtpaar Rozie van harte gelukwensen met deze nieuwe showroom. Hierbij merkten we op de directeuren van Gazelle en Empo, alsmede afgevaardigden van Philips en Blaupunkt.

Rosie 1 kl.jpg Rosie winkel kl.jpg