Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rozenkamp

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De voormalige boerderij De Rozenkamp, ook wel Rozenkampshof genaamd, stond aan de tegenwoordige Rozenkampsweg in Stokkum. Ze was eigendom van de familie Hebing, later van de familie Soeter. De hoeve, in sterk vervallen staat geraakt, werd in het najaar van 1975 gesloopt nadat een felle brand al de naastgelegen schuur had verwoest. De oud-Stokkumse familie Hebing, die in 1915 de grond voor de St. Suitbertuskerk heeft geschonken, heeft de boerderij voor 1878 gebouwd. Op de topografische kaart van 1878 staat ze namelijk al afgebeeld, maar op oudere kaarten van bijvoorbeeld 1727 is de plaats van de boerderij nog onbebouwd.

Waar de naam De Rozenkamp vandaan komt is niet bekend. Misschien was het vroeger een modenaam; ook in Eibergen komt een buurt voor die Rozenkamp heet. Mogelijk heeft bij de boerderij een tuin gehoord, waarin rozen stonden. Het geven van namen aan nieuwe huizen was in deze streek nooit een sterke traditie, hoewel huizen van oudsher vaak wel een naam droegen.

Over de boerderij bestaat nog een aardig verhaal. De familie Hebing is in 1928 naar Wehl getrokken. Bernard Hebing vertelde dat de familie weg wilde omdat het huis besmet was met tering (tbc). Dit was in die dagen een haast ongeneeslijke ziekte, die zeer besmettelijk was en mensen jarenlang aan het ziekbed kon kluisteren. De boerderij was vanwege deze besmetting zeer goedkoop. Toen de familie Soeter de behuizing kocht, liet men eerst de zusters van de Theresiastichting in 's-Heerenberg komen, die met een groot stoomapparaat het hele huis desinfecteerden. De latere bewoners hebben nooit last gehad van de ziekte. Bij de boerderij stond nog tot 1975 de oude kolenschuur, waaraan nog rieten wanden zaten. In 1977 werden in het toenmalige bestemmingsplan Rozenkamp de eerste bouwterreinen door de Berghse gemeenteraad aan gegadigden verkocht. In datzelfde jaar begon de bouw van nieuwe woningen.

Op De Rozenkamp begon de familie Soeter, naast het boerenbedrijf, ook een brandstoffenhandel en een loonbedrijf. De handel in brandstoffen en kunstmest werd later door Jan Soeter aan de Kerkweg, de huidige Pastoor van Sonsbeeckstraat nr. 3, voortgezet. Het loonbedrijf verhuisde naar Beek resp. Azewijn en bestaat daar nog. Het werd geleid door Wim Soeter.