Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Smit, Hermanus Johannes

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Smit, H.J.)
Ga naar: navigatie, zoeken

Hermanus Johannes Smit was burgemeester van de gemeente Bergh van 15 mei 1906 tot 31 augustus 1935. Hij was de opvolger van J.N. baron van Hugenpoth tot Aerdt, die kort daarvoor was overleden.

Smit werd op 14 oktober 1863 geboren in Ursem, Noord-Holland als zoon van Johannes Smit en Margaretha Maria Nijssen.

Op 15 mei 1884 werd hij, komende van Harenkarpsel in Noord-Holland, als "klerk ter secretarie" ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Bergh. In 1887 werd hij gemeentesecretaris. Op 20 augustus 1889 trouwde hij in Dreumel in de Betuwe met Maria Susanna Elisabeth Hafkenscheid, geboren op 6 mei 1860 in Gendringen als dochter van Hendrikus Cornelis Hafkenscheid en Johanna Aleida Borggreven. Twee dagen na het huwelijk werd ook zijn vrouw ingeschreven in 's-Heerenberg. Het echtpaar woonde naast Hotel Heinink in de Marktstraat.

Zijn kinderen werden geboren in 's-Heerenberg:

In 1906 volgde Smit zijn overleden voorganger op als burgemeester, maar nog tot 1 juli 1918 was hij tevens gemeenteontvanger. Toen pas werd hij in die functie opgevolgd door C.J.B. Reijers.

Smit heeft er tijdens zijn ambtsperiode voor gezorgd dat de elektriciteitsvoorziening en de waterleiding in Bergh sterk werden verbeterd. Hij heeft scholen laten bouwen en het historische gemeentehuis laten restaureren. Tot zijn nevenfuncties behoorde onder meer het voorzitterschap van de Commissie tot wering van schoolverzuim en was hij provisor van het Gasthuis Sint-Gertrudis.

Op 1 mei 1931 vierde hij zijn 25-jarig ambtsjubileum. Bij deze gelegenheid werd onderstaande foto gemaakt. Na zijn vertrek op 31 augustus 1935 werd hij opgevolgde door mr. A.J.M. Nederveen.

Smit overleed onverwacht op 5 augustus 1937 bij een bezoek aan zijn zoon, die huisarts was in Groenlo. Hij is 73 jaar oud geworden. Op 9 augustus werd hij na een requiemmis in de Pancratiuskerk geleid door pastoor Galama begraven op de algemene begraafplaats in 's-Heerenberg.

Viering van Smits 25-jarig ambtsjubileum op
1 mei 1931
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
Begrafenis van burgemeester Smit in 1937


Bronnen