Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Soeter, Geertruida

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Uit Amigoe di Curaçao van 21 juli 1917

Geertruida Soeter was franciscanesse. Zij werd op 8 juli 1866 geboren in Babberich als dochter van Rutgerus Soeter en Johanna Scholten.

Haar ouders verhuisden in 1900 met hun nog thuiswonende kinderen naar boerderij De Rozenkamp in Stokkum en vervolgens in 1922 naar boerderij Groot Broekhuizen in Beek. Hoewel Geertruida zelf nooit in Bergh gewoond heeft, wordt zij als Beekse religieuze meegeteld.

De bronnen zijn niet eenduidig over de congregatie waarbij Geertruida is ingetreden. Volgens Het Kerspel Beek in de Liemers is zij op 28 oktober 1889 ingetreden bij de Franciscanessen van Roosendaal, maar uit de andere bronnen blijkt dat zij is ingetreden bij de Franciscanessen van Breda. De Bredase congregatie is ook bekend als de Zusters van Maria Mater Dei, als Franciscanessen Alles voor Allen, en als Gasthuiszusters. De congregaties in Breda en Roosendaal behoren allebei tot die van de Franciscanessen Penitenten Recollectinnen, waaruit door afsplitsingen een aantal zelfstandige congregaties is ontstaan; die van Breda in 1826 en die van Roosendaal in 1832. Antonia Rosa Sliepenbeek en Henrica Gerritsen, beiden uit Beek, waren Franciscanesse van Roosendaal.

Uit het bevolkingsregister van Breda blijkt dat Geertruida daar op 28 februari 1890 werd ingeschreven als liefdezuster in het klooster aan de Haagdijk van de Franciscanessen van Breda. Dit is een paar maanden later dan de eerdergenoemde datum waarop zij zou zijn ingetreden bij de Franciscanessen van Roosendaal. De datum van 28 oktober 1889 wordt echter meer genoemd, dus het kan zijn dat zij om een of andere reden heeft gewisseld van Roosendaal naar Breda. In Roosendaal heeft zij echter nooit ingeschreven gestaan. Hoe dan ook, bij haar inschrijving in Breda kwam zij uit de gemeente Zevenaar, wat overeenstemt met het gegeven dat haar ouders pas in 1900 naar Stokkum zijn verhuisd.

Nadat zij op 19 maart 1890 werd ingekleed in de congregatie, werd zij op 28 oktober 1890 uitgeschreven uit het bevolkingsregister van Breda wegens vertrek naar Grave. Daar leidden de Zusters van Breda het Sint Catharina Gasthuis, en het was hier dat zij op 7 juni 1892 haar geloften af legde. Zij koos de kloosternaam Ludgera, een eerbetoon aan Sint Ludger. Van 2 augustus 1892 tot 11 juni 1893 was zij weer in Breda. Daarna is zij met drie medezusters vertrokken naar Willemstad op Curaçao.

De Zusters van Breda waren van 1855 tot 1988 werkzaam op Curaçao, waar zij iIn Willemstad een ziekenhuis leidden (het latere Sint Elisabeth Hospitaal, dat in 2019 werd gesloten). Op een aparte locatie verzorgden zij leprapatiënten en geestelijk gehandicapten. Zuster Ludgera was korte tijd portierster in het ziekenhuis, maar het overgrote deel van haar meer dan veertig jaar op Curaçao heeft zij met geestelijk gehandicapten gewerkt. Voor deze patiënten werd in 1936 het rustoord Groot Kwartier geopend.

Zuster Ludgera heeft nog korte tijd in Groot Kwartier gewerkt. Zij liep er een longontsteking op, waarvoor zij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Daar overleed zij op 26 september 1936, zeventig jaar oud. De volgende dag werd zij begraven.

Uit Amigoe di Curaçao van 30 september 1936
HIER RUSTEN DE ZUSTERS FRANCISCANESSEN
DIE WERKZAAM WAREN IN:
ST. ELISABETH HOSPITAAL•RUSTOORD•ZAQUITO

Foto: Frank Albers


Bronnen