Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Venes, Anna Maria Helena

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 17 dec 2023 om 16:14 (correctie Paula)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Maxentia Venes.jpg

Anna Maria Helena Venes was franciscanesse. Zij werd op 1 juli 1901 geboren in Azewijn als dochter van Gerhardus Bernardus Venes en Maria Theodora Wissink.

Anna vertrok op 9 maart 1923 naar Heythuysen in Limburg, waar zij is ingetreden bij de congregatie van de Zusters Franciscanessen van Heythuysen. Zij nam er de kloosternaam Maxentia aan. Later zouden ook haar jongere zussen Mie en Paula bij deze congregatie intreden. De Franciscanessen van Heythuysen werkten in die tijd ook in 's-Heerenberg en Zeddam.

Op 20 april 1925 werd zij, komend uit Heythuysen, ingeschreven in het bevolkingsregister van Rotterdam. Zij woonde daar in het zusterhuis aan de Slotboomstraat, waar zij op 5 februari 1929 haar eeuwige geloften aflegde. Een paar maanden later, op 31 mei 1929, vertrok zij naar het Sint Annaklooster in Ospel (gemeente Nederweert).

In de genoemde standplaatsen werkte zij mogelijk als kok. Dit was in elk geval haar taak in Winterswijk, waar zij vele jaren kok was in het ziekenhuis dat de Franciscanessen van Heythuysen daar leidden. In die jaren moest haar broer Teun aan zijn blindedarm geopereerd worden, en het leek hem het beste dit niet in 's-Heerenberg of Doetinchem te laten doen, maar in Winterswijk.

Van Winterswijk werd zij overgeplaatst naar het klooster in het Limburgse Nijswijler. Ook daar werkte zij als kok.

Na haar intreden in 1923 is zuster Maxentia pas in 1965 weer in Azewijn geweest. Zij maakte daar de trouwdag mee van Josefien Venes, de oudste dochter van haar broer Teun.

Zuster Maxentia overleed op 6 juni 1999 in Heerlen, 86 jaar oud.

Bronnen