Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Venes, Joseph Joannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Joep Venes.jpg

Joep Venes werd geboren te Azewijn op 14 mei 1916 als zoon van Gerhardus Bernardus Venes en Maria Theodora Wissink. Hij trouwde op 17 juli 1945 met Elisabeth Joling. Hij overleed op 30 oktober 1997.

Zijn bijnaam "Motorbol" dankt Joep aan het feit dat hij als inseminator op de motor de boeren langs ging. Twee zoons van hem staan ook met hun bijnaam op de Berghapedia: De Pip Venes en Spoetnik Venes.

Joep was in de jaren tachtig gemeenteraadslid van de gemeente Bergh voor het CDA. In 1986 kreeg hij de Berghse Kei uitgereikt. Joep kreeg deze onderscheiding voor zijn vele werk op maatschappelijk en cultureel gebied als ondermeer voorzitter van de Berghse Korenbond en bestuurslid van de Muziekschool Bergh en het Bejaardenplatform Bergh.

In Azem van 't Hof tot heden (AHH) staat op blz. 132-134 een verhaal over de persoon Joep Venes, waaruit vooral zijn actieve inzet voor de Azemse en Berghse gemeenschap blijkt. Zo was hij maar liefst zestig jaar lang organist van de Azemse Mattheuskerk.

Op blz. 353-355 van AHH staat het verslag van een interview met hem over de Tweede Wereldoorlog. Opvallend daarin is wat hij vertelt over het zendapparaat dat het Nederlandse leger in mei 1940 in de kleuterschool had staan. Zijn verhaal wijkt nogal af van de herinneringen van zijn broer Teun.

Hij was drager van een eremedaille in de Orde van Oranje Nassau en van de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.


Bronnen