Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vereniging voor E.H.B.O. Beek/Loerbeek: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (redactie. Informatie over Spliethof en Seegers verplaatst naar hun eigen pagina's)
 
(14 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken''' heeft een eigen afdeling [[Beek]] / [[Loerbeek]].<br/>
+
[[Bestand:1957 1e bestuur EHBO Beek.jpg|300px|right|thumb| <center>'''Bestuur EHBO afd. Beek in 1957</center>]]
De ''EHBO'' staat vermeld op de [[Activiteitenkalender Beek-Loerbeek]].
+
[[Bestand:1960 EHBO Beek.jpg|300px|right|thumb|<center>'''EHBO-Beek met vlag in 1960</center>]]
 +
[[Bestand:1967 EHBO Beek no 8a.jpg|300px|right|thumb|<center>'''Geslaagden EHBO-diploma in 1967</center>]]
 +
De '''Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken''' heeft een eigen afdeling [[Beek]] / [[Loerbeek]]. De oprichting vond op 24 september [[1957]] plaats in het [[Parochiehuis Beek|Parochiehuis]]. Het eerste bestuur werd gevormd door de heren Chris Keuben, Tonny Korthof, Jan van Galen en mevrouw Willemien Eijt. Als instructeur werd aangesteld de deer Karel van de Boom. Huisarts [[Rijn, B.C.M. van|Van Rijn]] werd de eerste docent.  
  
In [[2008]] heeft [[Seegers, Theodorus H.|Theodorus H. Seegers]] een [[Onderscheidingen|koninklijke onderscheiding gekregen]] voor zijn werk bij de plaatselijke EHBO. Hij is sinds [[1958]] gediplomeerd eerste hulpverlener bij ongelukken.
+
Voordat er met de lessen begonnen kon worden, moesten er eerst nog materialen worden aangeschaft. Bij de legerdump in [[Wisch|Varsseveld]] werden een brancard en wat dekens op de kop getikt en op de markt in [[Doetinchem]] een paar lappen katoen. Van deze lappen werden door Dina Hermsen, Dora Keuben en Bertha Korthof een aantal driekanten draagdoeken gemaakt.
  
{{Onderwerp|Overige verenigingen|Beek|Loerbeek}}
+
Een van de jongere leden, [[Seegers, Theodorus H.|Theo Seegers]], maakte meerdere stellen spalken. Snelverband en verbandgaas maakte het werkmateriaal compleet. Na elke les werd alles wederom netjes opgerold en gevouwen voor gebruik in de volgende les. In die tijd werd een stuk touw gebruikt voor het leren van verband-knopen en het aanleggen van verbanden.
 +
 
 +
Enige tijd later werden een reanimatie-pop en steeds meer materialen aangeschaft. In de [[Vorige eeuw|jaren 90]] werden de materialen opgeslagen op de zolder van [[Heuveltje, 't|'t Heuveltje]] en werd er in het bestuur gediscussieerd over de brandverzekering voor deze opslag. Besloten werd om deze te verhogen. En maar goed ook.
 +
 
 +
Op 23 juli [[1995]] brak er een grote [[brand]] uit bij 't Heuveltje en vielen ook de EHBO-materialen ten prooi aan de vlammen. De familie Roosendaal - eigenaars van 't Heuveltje - had nog op tijd de reanimatiepoppen weten te redden. Na opname van de schade bleek de verzekering dekkend te zijn en konden materialen opnieuw worden aangeschaft.  Oftewel in EHBO-termen gezegd: een geluk bij een ongeluk.
 +
 
 +
Ook werd er vaak succesvol deelgenomen aan rayonwedstrijden in de regio. Captains waren [[Spliethof, Cor|Cor Spliethof]] en Ronald Gort. Het aantal leden varieerde in de loop der jaren van 25 tot zelfs in de 70.
 +
 
 +
In [[1982]] bij het 25-jarig jubileum werden dokter [[Van Rijn]] en Chris Keuben onderscheiden met het EHBO-bondsinsigne.
 +
 
 +
In [[1990]] werd het aantal verbandposten uitgebreid van een naar vier. Dit was een financiële investering van ca 1000 gulden. [[gemeente Bergh|De gemeente]] betaalde de helft mee.
 +
 
 +
In [[1997]] vierde men het 40-jarig bestaan met een receptie in 't Heuveltje.
 +
 
 +
In [[2003]] werd met de cursus reanimatie gestart.
 +
 
 +
In [[2007]] vierde men het 50-jarig bestaan en werd er tevens een jubileumboek uitgegeven. In datzelfde jaar werd Herman ten Vaarwerk koninklijk onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de EHBO. Hij was dertig jaar lid van  het dagelijks bestuur van de landelijke vereniging en het van het hoofdbestuur van de EHBO.
 +
 
 +
De oefenavonden vonden tot [[2018]] plaats in 't Heuveltje en sindsdien – nog steeds – in gemeenschapshuus [[Averhof|De Averhof]] van [[KBO afdeling Beek / Loerbeek‎|de KBO]] aan de [[Pater Gerritsenstraat]] 5.
 +
 
 +
[[Categorie:Verenigingen Beek]] [[Categorie:Gezondheidszorg]]

Huidige versie van 12 jan 2023 om 16:49

Bestuur EHBO afd. Beek in 1957
EHBO-Beek met vlag in 1960
Geslaagden EHBO-diploma in 1967

De Vereniging voor Eerste Hulp Bij Ongelukken heeft een eigen afdeling Beek / Loerbeek. De oprichting vond op 24 september 1957 plaats in het Parochiehuis. Het eerste bestuur werd gevormd door de heren Chris Keuben, Tonny Korthof, Jan van Galen en mevrouw Willemien Eijt. Als instructeur werd aangesteld de deer Karel van de Boom. Huisarts Van Rijn werd de eerste docent.

Voordat er met de lessen begonnen kon worden, moesten er eerst nog materialen worden aangeschaft. Bij de legerdump in Varsseveld werden een brancard en wat dekens op de kop getikt en op de markt in Doetinchem een paar lappen katoen. Van deze lappen werden door Dina Hermsen, Dora Keuben en Bertha Korthof een aantal driekanten draagdoeken gemaakt.

Een van de jongere leden, Theo Seegers, maakte meerdere stellen spalken. Snelverband en verbandgaas maakte het werkmateriaal compleet. Na elke les werd alles wederom netjes opgerold en gevouwen voor gebruik in de volgende les. In die tijd werd een stuk touw gebruikt voor het leren van verband-knopen en het aanleggen van verbanden.

Enige tijd later werden een reanimatie-pop en steeds meer materialen aangeschaft. In de jaren 90 werden de materialen opgeslagen op de zolder van 't Heuveltje en werd er in het bestuur gediscussieerd over de brandverzekering voor deze opslag. Besloten werd om deze te verhogen. En maar goed ook.

Op 23 juli 1995 brak er een grote brand uit bij 't Heuveltje en vielen ook de EHBO-materialen ten prooi aan de vlammen. De familie Roosendaal - eigenaars van 't Heuveltje - had nog op tijd de reanimatiepoppen weten te redden. Na opname van de schade bleek de verzekering dekkend te zijn en konden materialen opnieuw worden aangeschaft. Oftewel in EHBO-termen gezegd: een geluk bij een ongeluk.

Ook werd er vaak succesvol deelgenomen aan rayonwedstrijden in de regio. Captains waren Cor Spliethof en Ronald Gort. Het aantal leden varieerde in de loop der jaren van 25 tot zelfs in de 70.

In 1982 bij het 25-jarig jubileum werden dokter Van Rijn en Chris Keuben onderscheiden met het EHBO-bondsinsigne.

In 1990 werd het aantal verbandposten uitgebreid van een naar vier. Dit was een financiële investering van ca 1000 gulden. De gemeente betaalde de helft mee.

In 1997 vierde men het 40-jarig bestaan met een receptie in 't Heuveltje.

In 2003 werd met de cursus reanimatie gestart.

In 2007 vierde men het 50-jarig bestaan en werd er tevens een jubileumboek uitgegeven. In datzelfde jaar werd Herman ten Vaarwerk koninklijk onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de EHBO. Hij was dertig jaar lid van het dagelijks bestuur van de landelijke vereniging en het van het hoofdbestuur van de EHBO.

De oefenavonden vonden tot 2018 plaats in 't Heuveltje en sindsdien – nog steeds – in gemeenschapshuus De Averhof van de KBO aan de Pater Gerritsenstraat 5.