Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Borkus, Hermanus Petrus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hermanus Petrus Borkus was van 1906 tot 1909 hoofdonderwijzer van de openbare lagere school De Tol in Wijnbergen. Hij werd op 13 mei 1883 geboren in Wijnbergen als zoon van Engelbart Borkus en Catharina Jansen.

Hij was een broer van Gerhardus Johannes Borkus en oom van Anna Maria, Frits Borkus en Herman Johannes Albertus Borkus.

In mei 1903 behaalde hij in Arnhem zijn onderwijzersakte en kreeg daarna een baan op de openbare lagere school in Breedenbroek, gemeente Gendringen.

In 1906 werd hij hoofd van De Tol in Wijnbergen. Zijn voorganger daar, meester Leonards, was in dat jaar overleden. Zo werd Borkus hoofdonderwijzer in zijn geboortedorp. Een van de overige sollicitanten voor deze baan was meester Leonards' zoon Chris.

Per 15 augustus 1909 verleenden B&W van Bergh Borkus eervol ontslag. Hij werd toen hoofdonderwijzer in Terborg en twee jaar later in Gaanderen. Het begin van zijn nieuwe baan in Gaanderen viel samen met zijn huwelijk, dat op 16 augustus 1911 in Gendringen werd gesloten met Maria Johanna Aleida Hebinck. Zij was op 7 februari 1886 geboren in Breedenbroek als dochter van Bernhard Hebinck en Johanna Borkes.

In Gaanderen, waar vier van zijn vijf kinderen werden geboren, bleef hij tot augustus 1920. Daarna was hij hoofdonderwijzer in Ulft tot oktober 1923. Hij verhuisde daarna naar Terborg. In zijn Ulftse periode was hij een jaar afwezig in Den Bosch.

Hij overleed op 29 november 1933 in Terborg, vijftig jaar oud

Bronnen