Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Borkus, Anna Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Anna Maria Borkus (1919-1944).jpg

Anna Maria Borkus werd op 7 mei 1919 geboren in Wijnbergen als dochter van schoenmaker/kassier Gerhardus Johannes Borkus en Johanna Maria Pelgrim.

Op 22 februari 1944 om 13.45 uur is zij, 24 jaar oud, om het leven gekomen bij het geallieerde bombardement op Nijmegen. Zij bevond zich op dat moment op doorreis op het station in Nijmegen.

Haar broer Frits, onderwijzer aan de r.-k. ULO-school in Doetinchem, heeft haar overlijden op 8 maart 1944 aangegeven bij de gemeente Nijmegen. Waarschijnlijk was hij in Nijmegen om het overbrengen van haar stoffelijk overschot naar Wijnbergen te regelen. Zo kon zij op 10 maart 1944 worden herbegraven op het r.-k. kerkhof in Wijnbergen. Tot slot werd haar overlijden op 24 april 1944 ingeschreven bij de gemeente Bergh op grond van een uittreksel uit het register van overlijden van de gemeente Nijmegen.

Ook Maria Johanna Thus uit Loerbeek en Arnolda Teeling, geboren in 's-Heerenberg, hebben bij dit bombardement het leven verloren.

Frits Borkus schreef op 18 maart 1950 dat hij in de afgelopen zomer een paar keer het oorlogsmonument in 's-Heerenberg had bezocht. Zelfs met een paar klassen van zijn school. Met dit monument had Bergh een prestatie geleverd die in de wijde omgeving haar gelijke niet kende. "Waarom heb ik tevergeefs moeten zoeken naar de naam van mijn jongste zus, Anna Maria Borkus, die om het leven is gekomen bij het bombardement in Nijmegen op 22 februari 1944. Zij woonde vanaf haar geboorte (7 mei 1919) tot haar dood in Wijnbergen. Dit trof mij onaangenaam."

Als antwoord werd verwezen naar de brief van J. Dijkman, waarin werd verklaard dat van Wijnbergen geen medewerking was te verwachten (14 maart 1946). Overigens was in het Kerkblad en in De Gelderlander gevraagd om namen mee te delen.

Naast Frits Borkus waren ook Aloysius Gerhardus Borkus, Fredericus Bernardus Borkus en Herman Johannes Albertus Borkus broers van haar. De onderwijzer H.P. Borkus was een oom.

Haar naam staat in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Bronnen