Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Both, Frans Xaver Lodewijk de

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Frans Xaver Lodewijk de Both was notaris in Varsseveld van 1841 tot 1881, maar hij woonde in die tijd in Terborg.

Frans de Both werd op 6 april 1803 geboren in Didam als zoon van Abraham Stephanus Franciscus de Both en Bernhardine Friederica Louise Brunsich von Brun. Op 7 februari 1826 trouwde hij in de Sint-Aldegundiskerk te Emmerik met Maria Bernardina Petronella Josephina Jacobina van Raesfeld, dochter van Johan Joseph van Raesfeld, assessor van het schoutambt Lichtenvoorde en practiserend medicinae doctor, aldaar en wonend op de Huize Harreveld onder Lichtenvoorde, en Maria Josephina Reygers. Pas negen jaar later, op 29 september 1835, werd dit huwelijk bij de burgerlijke stand van de gemeente Herwen en Aerdt geregistreerd.

Frans de Both leerde het notarisvak in de praktijk bij notaris Sminck in Herwen en Aerdt. In 1841 vestigde hij zich met zijn gezin in Terborg, maar hij had zijn notariskantoor in Varsseveld. Van 1851 tot 1857 was hij schoolopziener voor het r.-k. onderwijs in de regio, maar wegens zijn drukke werkzaamheden weigerde hij een herbenoeming. Ook maakte hij zich verdienstelijk tijdens de vele verkopen die het Huis Bergh tot stand bracht. De aankondiging van een van die verkopen is hieronder afgebeeld.

In 1876 vereerde de graaf van Bergh, vorst van Hohenzollern-Sigmaringen, hem voor de vele bewezen diensten met het Erekruis derde klasse van de Vorstelijk Hohenzollernse Huisorde.

Frans de Both nam in november 1882 afscheid als notaris. Hij overleed te Delden op 28 januari 1886, 82 jaar oud.

Deze notaris De Both was een neef (oomzegger) van notaris De Both in 's-Heerenberg.

Een voorbeeld van het handschrift van notaris De Both uit de akte van boedelafstand van architect Te Wiel van 16 september 1857.
Over de Hohenzollernse onderscheiding voor Frans de Both werd zelfs in de Nederlands-Indië bericht. Hier een knipsel uit De locomotief van 17 maart 1876. Deze krant verscheen in Semarang op Midden-Java.
De aankondiging van de verkoop van grond van Huis Bergh in dagblad De Tijd van 17 juli 1875. De aankondiging is ondertekend door adminsitrateur Grimm.
Klik voor een vergroting.

Comparanten

Zie ook

Bronnen