Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Carree, Antonius Martinus Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een vendelhulde voor het huis van kapelaan Carree aan de Hofstraat 6 door de Schutterij Sint Pancratius onder begeleiding van De Krul van der Kemp.

Antonius Martinus Maria Carree werd op 14 april 1917 geboren in Utrecht.

Hij werd in 1941 priester gewijd en was kapelaan in Pannerden en Jutphaas voor hij op 23 augustus 1946 kapelaan werd in de Pancratiusparochie te 's-Heerenberg. Zijn collega-kapelaans waren achtereenvolgens kapelaan Janning (tot 1947), kapelaan Teuben (1947-1949) en kapelaan Feijen (vanaf 1949).

Twee maanden na Carrees komst naar 's-Heerenberg overleed pastoor Horsthuis, waarna deze werd opgevolgd door pastoor Gribnau.

Op 12 oktober 1946 waren kapelaan Carree en de heren W. Seegers en J. Bronkhorst oprichters van Toneelvereniging Dr. Alphons Ariëns. Carree bleef geestelijk adviseur en tevens regisseur van Dr. Alphons Ariëns tot zijn vertrek op 7 mei 1954 naar Hengelo (O). Hij werd toen opgevolgd door kapelaan Uijttewaal.

Na zijn kapelaanschap in Hengelo (O) werd hij pastoor in Doorn en vervolgens in zijn geboortestad Utrecht. Na zijn emeritaat vestigde Carree zich in Silvolde, waar hij in 1981 onder het pseudoniem M.A. Creare het boek Een Priester is ook maar een mens publiceerde (aanwezig in de bibliotheek van de Heemkundekring). De namen heeft hij allemaal veranderd; 's-Heerenberg noemt hij bijvoorbeeld Heerenheuvel. Met Old Ni-js nr. 38 (bladzijde 85) bij de hand kan men de namen van de Berghse priesters herkennen en ook de meeste namen van genoemde 's-Heerenbergenaren.

Carree overleed in Silvolde op 18 november 2000. Hij werd 83 jaar oud.
Het nu volgende stond in Montferland Nieuws van 14 april 2009.


Antonius Martinus Maria Carree was kapelaan te 's-Heerenberg in een tijd dat meisjes aan de communiebank werden overgeslagen als ze sokjes aanhadden in plaats van lange gebreide kousen. In die tijd werden meisjes ook van school weggestuurd als ze een lange broek droegen zonder een rok er over.

Kapelaan Carree (geboren in 1917) kwam in 1946 vanuit Jutphaas en vertrok in 1954 naar het Overijsselse Hengelo. Bij meisjes was de kapelaan niet populair maar sommige jongens dweepten met hem. Hij had voor die tijd nogal gewaagde uitspraken. Als geestelijk adviseur van de voetballers ging hij ook mee naar de uitwedstrijden. Toen de keeper van MvR in Zeddam de bal liet glippen waardoor de tegenstanders op voorsprong kwamen, foeterde hij "Als 't een meisje was geweest, had je haar beslist niet losgelaten!"

Toen hij met emeritaat was gegaan ging hij in Silvolde wonen waar hij in 1981 onder het pseudoniem M.A. Creare een boek schreef: 'Een priester is ook maar een mens'. In dat boek veranderde hij alle namen. 's-Heerenberg, Zeddam en Stokkum worden respectievelijk 's-Heerenheuvel, Sedum en Stokker. Pastoor Gribnau noemt hij Pa, uit te spreken als Bah! De pastoor en de kapelaan waren beslist geen vrienden. Gribnau kwam in 1946 van de parochie Lathum. Toen hij daar hoorde dat de pastoor van 's-Heerenberg - Horsthuis - was overleden zou hij gezegd hebben "Wie zal er nu met 's-Heerenberg gestraft worden?"

Carree: Pa had ook zijn goede kanten. Zo begon hij met wat hij huisbezoek noemde, als een bezetene. Zo'n zeven of acht op een middag was heel gewoon. Daarom noemde ik zijn omloop, geen huisbezoek, maar huizen bezoeken. Het zotte van het geval was, dat hij na een paar maanden ophield en nooit meer begonnen is. Was het te zwaar? Hoorde hij teveel kritiek? Dat laatste zal het hem te zwaar gemaakt hebben. Hoe het zij, hij heeft na zijn verwoede pogingen om alle records op dat gebied te breken in alle jaren dat hij in de parochie geweest is, de zaak nooit afgemaakt."

Het boek van Carree is aanwezig in de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh.


In dit bericht uit het Utrechts Nieuwsblad van 4 januari 1967 is men vergeten 's-Heerenberg te noemen als een van Carrees standplaatsen.


Bronnen