Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Derksen, Petrus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Petrus Johannes (Peter) Derksen werd geboren op 24 december 1912 geboren in Stokkum als zoon van Wilhelmus Johannes Derksen en Aleida Johanna Bosman. Zijn ouders zijn in of rond 1915 met hun gezin verhuisd naar Achter de Wal 430B in 's-Heerenberg. Tegenwoordig is dat Nachtegaalslaantje 9.

Peter had zijn dienstplicht al vervuld toen hij aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog weer werd opgeroepen bij de Koninklijke Marine. In de functie van verpleger en vliegtuigwaarnemer werd hij gestationeerd op het marinevliegkamp De Mok op Texel. In de oorlogsdagen van mei 1940 heeft hij als verkenner meegevlogen in de aftandse toestellen die Nederland toen had. Na de capitulatie is hij als krijgsgevangene naar Duitsland afgevoerd. Na enkele maanden was hij weer thuis, maar werd later weer tewerkgesteld in Duitsland.

Uit de Nieuwe Venlosche Courant van 8 juni 1931
Wie is Derksens studiegenoot J.J. Hoffs?

Peters broer Theo was in mei 1940 ook in militaire dienst. Zijn neef Wim is in de Tweede Wereldoorlog als KNIL-militair in Japanse krijgsgevangenschap omgekomen en zijn neef Theo was na de oorlog dienstplichtig militair in Nederlands-Indië.

Peter was getrouwd met Helena Maria Bolder. Hij was onderwijzer van beroep. In juni 1931 behaalde hij zijn onderwijsakte aan de bisschoppelijke kweekschool in Venlo. Hij begon zijn loopbaan met een paar tijdelijke aanstellingen; vanaf december 1932 aan de r.-k. lagere school in Lengel en vanaf december 1933 aan de r.-k. lagere school in Didam.

Hij was onderwijzer aan een lagere school in Ruurlo toen hij op 1 oktober 1953 in Lichtenvoorde overleed, veertig jaar oud.

Bronnen