Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Dr. Jac. Thijssestraat

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Dr J Thijssestraat in Zeddam loopt van de kruising met de Delweg en de Jacob Reviusstraat naar de T-splitsing met de Padevoortse Allee.

De straat is genoemd naar Jac. P Thijsse (1865-1945). Hij was schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer. In die hoedanigheden logeerde hij de zomervakantie van 1899 in Café Restaurant Het Tolhuis. Wat hij daar in 't Berghse heuvelland zag, hoorde en beleefd legde hij vast in zijn boek Hei en Dennen.

Thijsse werd mede bekend door de succesvolle Verkade-albums, die tussen 1903 en 1940 werden uitgegeven door de koekfabrikant Verkade. Bij zijn producten zaten plaatjes die verzameld konden worden en in speciaal daarvoor gemaakte albums geplakt. In de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh is een herdruk van het album De IJsel. In hoofdstuk 1, getiteld De Oude IJsel tot Terborg, staat op afbeelding 19 de Kemnade in Wijnbergen.

Ook elders in Nederland zijn straten naar hem vernoemd.

De westkant van de straat is bebouwd met 9 huizen, aan de oostkant staat de Roncallischool (met de ingang aan de Padevoortse Allee). Het gebouw met het adres Dr. Jac. Thijssestraat 1, voorheen een onderdeel van de Roncallischool, is tegenwoordig (sinds 2018?) in gebruik bij een Tandarts en Mondhygienist (Albourz) en aan een praktijk voor natuurgeneeswijze (o.a. acupunctuur).

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

51.901388, 6.259586

Bronnen

Externe links