Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Egbers, Gerhardus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een krantenartikel over de begrafenis van meester Egbers op zaterdag 1 maart 1947

Gerhardus Johannes Egbers werd geboren op 18 september 1899 te Hengelo (Ov) als zoon van Herman Hendrik Egbers en Johanna Hendrika Hartgerink. Op 11 juni 1927 trouwde hij in zijn geboorteplaats met Anna Maria Tielkes. Zijn oudste zoon Henk is priester geweest.

Egbers was hoofd van de Willibrordusschool in 's-Heerenberg. Tevens was hij leraar Nederlands aan de Nijverheidsavondschool aldaar. Toen directeur Schoevaars, die reserveofficier was, in september 1939 gemobiliseerd werd, benoemde het bestuur van de avondschool Egbers tot tijdelijk directeur.

Toen in december 1945 de Stichting voor Ingezetenen van Bergh, gevallen in de oorlog 1940/1945 werd opgericht, werd hij voorzitter van het werkcomité van deze Stichting. Het werkcomité was als dagelijks bestuur belast met de werkzaamheden van de Stichting en de inzameling en het beheer van het geld voor de oprichting van een monument voor militairen en burgers uit de gemeente Bergh die in de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen. Het geld voor het monument werd ondergebracht in het Galama-Van Rooijen-Fonds.

Meester Egbers heeft zijn werk als voorzitter van het werkcomité niet af kunnen maken. Hij overleed op 26 februari 1947, terwijl het monument pas op 12 december 1948 werd onthuld.

Kapelaan Carree schreef over hem:

Hij was een erg voortvarend man. Hij was een zoon van de vroegere koster aan de grote kerk in Hengelo, waarheen Reinier vertrokken was. Hij zat bijna overal in. Hij was voorzitter van het kerkkoor, van de muziek en van de oranje-vereniging. Bovendien was hij de motor van het comité tot oprichting van een monument ter ere van de gevallen priesters en van alle anderen die in de oorlog waren omgekomen (...) Helaas heeft het schoolhoofd de voltooiing niet mee mogen maken. Hij kreeg een maagperforatie en is die niet te boven gekomen. Er werd een enorm gat geslagen in de activiteiten van het verenigingsleven, dat maar moeizaam weer werd opgevuld.


Bronnen