Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gerard van Wassenberg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerard van Wassenberg was getrouwd met Bava van Hamaland. Sommige stambomen duiden hem aan als Gerard I, andere als Gerard II, hoewel er geen historisch bewijs is dat hier ooit sprake is geweest van twee personen. Als er inderdaad twee verschillende Gerards geleefd hebben (vader en zoon?), dan is onbekend wie van de twee met Bava was getrouwd.

Uit het nageslacht van Gerard en Bava zijn de graven van Gelre voortgekomen.

Gerards bijnaam was Flamens, Latijn voor de Vlaming, omdat hij uit het graafschap Vlaanderen kwam, mogelijk uit Antoing bij Doornik. Hij moest daar rond 1033 zijn bezittingen achterlaten nadat Boudewijn IV van Vlaanderen de streek had veroverd. Samen met zijn broer Rutger beklaagde hij zich over zijn verlies bij keizer Hendrik II, die de broers elk met een leen compenseerde. Gerard kreeg de burcht en het land van Wassenberg, een gebied vlak over de huidige grens bij Roermond. Dit werd een van de stamgebieden van het graafschap Gelre. Rutger kreeg het gebied van Kleef, waaruit vervolgens het graafschap Kleef ontstond.

Gerard van Wassenberg wordt beschouwd als de laatste graaf van Hamaland. In die hoedanigheid was dan hij de opvolger van Godfried II van Lotharingen. Maar al sinds Balderik van Duffelgouw en de moord op Wichman van Vreden in 1016 was Hamaland geen functionerend graafschap meer. Wellicht hebben delen van Zuid-Hamaland tot Gerards bezittingen behoord, maar in het kader van Berghapedia moet hij eerder gezien worden als eerste graaf van Gelre dan als laatste graaf van Hamaland.

Bronnen