Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gymnastiekvereniging 't Peeske

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Op 10 September 1965 is Gymnastiekvereniging 't Peeske officieel opgericht d.m.v. inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Het ontstaan gebeurde al eerder. De voetbalvereniging vond dat er een sport voor de dames uit Beek en Loerbeek moest komen. De handbalverenging bestond toen wel maar voor de rest ook niet. Zo zijn er een paar dames bij elkaar getrommeld en hebben bij de bank een leningen gekregen van 4000 gulden.

De voetbal stond borg voor dit bedrag. Hiermee zijn een aantal mensen naar Kreeftenberg in Varsseveld gegaan en hebben daar toestellen gekocht waaronder een balken een brug. Zo kon de gym starten onderleiding van Tonnie Bekker in de oude zaal van ’t Heuveltje (Sint Jansgildestraat 27 in Beek).

Dit was niet optimaal want als er een feest was dan moesten alle toestellen buiten gezet worden. De oude zaal werd afgebroken en de gym verhuisde naar het Gildehuis aan de Sint Jansgildestraat 31. Bij Hotel-Café de Roos werden de kinderen verzameld en het bestuur bracht de kinderen te voet naar het Gildehuis (een afstand van 900 m).

Mensen hadden niet veel tijd om hun kinderen naar een sport te brengen of hadden geen auto. Dit gebeurde een paar keer per dag.

Op een gegeven moment kwam het parochiehuis vrij, waar toen een naaiatelier in zat. Door vrijwillige bouwvakkers, waaronder Henk Sanders en Henk Geerts werd daar een mooie sportzaal van gemaakt. Dhr. en Mevr. Ten Have werden daar de beheerders van.

Sinds 1979 (?) zit de gymnastiekvereniging in de Sporthal De Kolkstede, Kolkstedeweg 5 in Beek.

Externe link