Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Holleman, Theodorus Fredericus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hollemans drogisterij op de hoek van de Klinkerstraat en de Molenpoortstraat.

Theet Holleman werd op 29 december 1883 geboren in Arnhem als zoon van Johannes Aloisius Holleman en Elisabeth Theodora van Ditshuizen. Hij trouwde op 10 februari 1909 in de gemeente Bergh met Hendrina Maria Rieverein, geboren in de gemeente Bergh op 13 november 1880 als dochter van Franciscus Johannes Hendrikus Rieverein en Hendrina Wilhelmina Cornelissen. Op 14 maart 1956 overleed hij in 's-Heerenberg op 72-jarige leeftijd. Zijn vrouw overleed op 27 december 1970, negentig jaar oud.

Hij was eerst huisschilder en later vanaf 1 januari 1910 drogist aan de Molenpoortstraat 9, (voorheen B447).

Tevens was hij filiaalhouder van de Hanze-Spaarbank gevestigd aan de Molenpoortstraat B446, naast zijn drogisterij.

Op 31 december 1920 reageerde Theo Holleman op de volgende advertentie:
Burgemeester en Wethouders van Bergh roepen op sollicitanten voor de betrekking van RENTMEESTER van de Instelling tot voorkoming van armoede. Jaarwedde ƒ 300,00. Schriftelijke aanmelding aan den Burgemeester vóór 3 Januari.

Theo meent erg geschikt te zijn, omdat hij
gedurende de jaren, dat de Hanzebank alhier gevestigd is, als beheerder daaraan is werkzaam geweest tot volle tevredenheid zijner superieuren.

Hij was twee keer provisor: van 1924 tot 1944 en van 1945 tot 1956. In 1944 dwong de Duitse bezetter de Gemeenteraad van Bergh om het bestuur van het Gasthuis te vervangen.

In 1941 voerden Duitsers en NSB'ers de zogenaamde V-actie. Hierbij werd (naar Brits voorbeeld!) her en der een grote V op muren en straten geschilderd; de V van Victorie. Holleman gooide een Duitser die hiermee voor zijn winkel van bezig was, een emmer water over de rug. Hiervoor werd hij twee weken opgesloten in het huis van bewaring in Arnhem. Als het slachtoffer geen Duitser was geweest, was hij er met een lichtere straf afgekomen, zo werd hem meegedeeld.

Hij was lid van het Pancratiuskoor.

Bronnen