Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kaal, Theodorus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Kinderen Kaal in een roeiboot op 't Peeske 1948. Vlnr: Jannie, Geert en Arie.
Maria Kaal-Toebast 1943. De waterfiets ontworpen door Theet Kaal.
Uitspanning 't Peeske 1939

De heer Theet Kaal was jarenlang - van 1938 tot 1958 - eigenaar van het Peeske in Beek. Hij ontwikkelde het Peeske als een goed uitgaanscentrum voor jong en oud, maar vooral voor jonge mensen. Er kwamen in die tijd de eerste waterfietsen en roeiboten en in de winter werd er volop geschaatst. Ook werd er een speeltuin aangelegd.

Er werd ook - zelf gemaakt - ijs verkocht en trokken de zoons Geert, Arie en Jos en buurtjongen Gerrit Hendricksen de regio door met de ijscokarren o.a. stonden ze op de splitsing Beek/Zeddam op de bult naar Zeddam en de weekmarkt in 's-Heerenberg.

Theet Kaal was getrouwd met Maria Toebast (zij kwam van geboorte uit Boxmeer) en ze kregen samen 8 kinderen, waarvan 6 zonen (t.w. Geert-Arie-Jos-Theo-Toon en Paul) en 2 dochters (Jannie en Mieke) Van de zonen zijn er later ook vele ondernemers geworden.

In 1958 bouwde Theet Kaal het beroemde Hazenpad in Beek het restaurant aan de Arnhemseweg.
Deze werd later overgenomen door zijn zoon Jos. De oudste zoon Geert had een staalconstructiebedrijf in Didam en ook al weer een opvolger.
Zoon Arie had het beroemde restaurant in Wolfversveen.
Zoon Paul heeft een autobedrijf in Loerbeek.

Een kleinzoon van Theet Kaal - een zoon van Jos t.w. Dennis - heeft nu samen met zijn compagnon het beroemde hotel restaurant "Ruimzicht" in Doetinchem.

Foto's: collectie Jan Meurs