Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kock, Hermanus Martinus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 3 dec 2023 om 09:30 (aanvulling uit toegevoegde bronnen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Herman Kock (1894-1972).jpg
Uit De Maasbode van 24 september 1923

Hermanus Martinus (Herman) Kock was. Hij werd op 10 oktober 1894 geboren in Wijnbergen als zoon van Antonius Wilhelmus Kock en Wilhelmina Johanna Tomesen. Zijn broer Johannes Bernardus was ook missionaris, terwijl zijn broer Theodorus Hendrikus priester was, maar niet in de missie.

Kort voor zijn zestiende verjaardag, op 17 september 1910, werd Herman uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh wegens vertrek naar de Brabantse gemeente Zundert. Daar was in de buurtschap Wernhoutsburg het kleinseminarie gevestigd van de Congregatie der Missie, beter bekend als de lazaristen. Op 9 september 1917 werd hij uitgeschreven naar Helden-Panningen in Limburg om zijn studie voort te zetten aan het grootseminarie van de lazaristen aldaar. Op 23 september 1923 heeft Mgr. Buckx, apostolisch vicaris van Finland, hem in de kapel van het grootseminarie tot priester gewijd.

In oktober 1924 begon pater Kock zijn werk als missionaris in Soerabaja (huidige spelling Surabaya) in de kolonie Nederlands-Indië. Kort daarvoor hadden de lazaristen het missiewerk op Oost-Java overgenomen van de jezuïeten, waarna in 1928 de apostolische prefectuur Soerabaja werd gevormd. De apostolische prefectuur Soerabaja werd in oktober 1941 verheven tot apostolisch vicariaat en in januari 1961 tot bisdom.

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië heeft pater Kock in een zogenaamd Jappenkamp gezeten. Hieruit is hij pas enige tijd na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 vrijgekomen.

Na een verblijf van ruim veertig jaar in Nederlands-Indië/Indonesië is pater Kock op 27 november 1965 voorgoed teruggekeerd in Nederland. Hier verbleef hij een paar jaar in het toenmalige klooster in Eefde, waarna hij verhuisde naar het bejaardentehuis van de Zusters van Liefde in Nuth, Zuid-Limburg. Op 31 oktober 1972 overleed hij in een verpleeghuis in Kerkrade, 78 jaar oud. Hij werd begraven op het r.-k. kerkhof in Joppe, waar ook zijn broer Theo begraven ligt.

Bronnen

  • Old Ni-js nr. 44, blz. 62, 64
  • Archieven.nl
  • De Maasbode van 24 september 1923 op Delpher
  • Nederlandse missionarissen en hun missiegebieden, Jan Willemsen, KDC Cursor: 11 & 12, Katholiek Documentatie Centrum, Nijmegen (2006)