Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lanke, Hendrikus Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Meester Lanke sr.
in 1953
Meester Lanke Sr.jpg

Hendrikus Wilhelmus (Hein) Lanke was hoofd van de school in Kilder van 16 september 1918 tot 1954. Daarnaast was hij de eerste kassier van de Boerenleenbank Kilder.

Lanke werd op 13 december 1889 in Zeddam geboren als zoon van Johannes Jacobus Lanke en Lammerdina Paulina Engelberts. Hij trouwde op 18 november 1918 met Johanna Helena Banning, geboren op 5 februari 1890 op De Tuger in Vethuizen. Zij was een dochter van Hendrik Banning en Anna Geertruida Braam.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is Lanke samen met zijn plaatsgenoot H.A. Theunissen en een stuk of vijftien mannen uit de rest van Bergh door de SS als gijzelaar aangewezen om een voldoende groot aantal OT-werkers af te dwingen. Lanke en Theunissen hebben zich echter aan gijzeling weten te onttrekken.

Meester Lanke gaf ook 's avonds les, aan de leerlingen van de Landbouw-avondschool in Zeddam. Dat was wel merkbaar in de zevende en achtste klas van de lagere school. Voor inhoudsberekening gebruikte hij negen van de tien keer een gierkelder. Vierkant, rond, ovaal, rechthoekig, alles kon, maar het waren wél gierkelders.

Hein Lanke is "voorzien van de H.H. Sacramenten der Stervenden in het St. Jozef-ziekenhuis te Deventer op 10 april 1957 en 15 april d.o.v. begraven op het r.k. kerkhof aldaar."

Johanna Helena Banning is "gesterkt door het sacrament voor dezieken overleden in 't R.-K. Ziekenhuis te Didam op 13 februari 1964 en op 17 februari d.a.v. begraven op het r.-k. kerkhof te Deventer."


Bronnen