Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Limbeek, Henricus Gerhardus Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastor Henk Limbeek

Henricus Gerhardus Maria Limbeek, roepnaam Henk, is priester. Hij werd op 15 september 1936 geboren in Vinkwijk als zoon van Johannes Theodorus Limbeek en Elisabeth Josephina Schlebusch.

Henk ging in Zeddam naar een kleuterklas bij de franciscanessen op de Padevoort en bezocht daarna de jongensschool in het dorp. Na de lagere school, hij was toen twaalf jaar, ging hij naar het aartsbisschoppelijk kleinseminarie in Apeldoorn en daarna naar het grootseminarie Rijsenburg in Driebergen. Na zijn priesterwijding in augustus 1961 werd hij benoemd tot kapelaan in Heeten (O.). Vier jaar later, in augustus 1965, werd hij overgeplaatst naar de Victorparochie in Apeldoorn. In 1971 werd hij benoemd tot ziekenhuispastor in het Gerardus Majella Ziekenhuis in Hengelo (O.).

In 1982 werd hij pastoor van de Joannes Vianneyparochie in Deventer. Eerder, van 1947 tot 1959 was Cees Sloot uit Vethuizen hier kapelaan geweest. Op de pastorie van zijn kerk had Henk op 16 september 1998 een gesprek met John Thoben voor een artikel dat is verschenen in Old Ni-js nr. 42. Zijn broer Hans, die marist is, nam ook aan dit gesprek deel.

Pastoor Limbeek is in Deventer gebleven tot hij op 7 januari 2007 op 70-jarige leeftijd met emeritaat ging. Hij vierde die dag met een afscheidsmis in zijn Joannes Vianneykerk. Als emerituspriester is hij actief gebleven in de parochie Heilige Lebuinus, de fusieparochie waarin de Vianneyparochie en een aantal andere parochies in Deventer en omliggende plaatsen zijn opgegaan. Een aantal kerkgebouwen in deze fusieparochie werd aan de eredienst onttrokken, waaronder de Vianneykerk. Met de bijbehorende pastorie is het kerkgebouw in 2015 verkocht.

Henk Limbeek heeft in de jaren 20042009 een aantal bijdragen geschreven voor Old Ni-js.

Bronnen