Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Maria Theresia Leopoldina van Hohenzollern-Bergh

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een reproductie van het portret van Maria Theresia Leopoldina als stiftsdame, dat in het karmelietenklooster in Boxmeer hangt.

Maria Theresia Leopoldina van Hohenzollern-Bergh werd op 6 maart 1730 geboren als derde en jongste kind van Frans Willem van Hohenzollern-Bergh en Maria Catharina Truchsess van Waldburg-Zeil. In tegenstelling tot haar broer Johan Baptist en haar zus Johanna Josepha werd zij niet in de slotkapel van Huis Bergh gedoopt, maar in Zeddam. Daar vond de plechtigheid op 8 maart noodgedwongen plaats in de schuurkerk, omdat de Sint Oswalduskerk in die tijd in gebruik was bij de protestanten. Als peetouders werden genoteerd haar vaders broer Joseph vorst van Hohenzollern-Sigmaringen (17021769) en Maria Theresia van Fuggen-Wellenburg (16901762), een zus van haar moeder (dus een geboren Truchsess van Waldburg-Zeil).

Na de brand op Huis Bergh in 1735 verhuisde zij met haar ouders, broer en zus naar het kasteel in Boxmeer. Daar overleden kort na elkaar, in 1737 en 1739, haar ouders. Ze werd toen met haar zus naar de abdij van Remiremont (Nederlands naam: Reimersberg) in de Vogezen werd gebracht, waar een tante van hun moeder, Maximiliana Truchsess van Waldburg-Zeil (16651743), stiftsdame was. Daar kregen zij hun verdere opvoeding. De bisschop van Roermond, monseigneur Franciscus Ludovicus Sanguessa, was in haar vaders testament aangewezen als voogd voor zijn drie kinderen.

De abdij van Remiremont en zijn grondgebied vormden een abdijvorstendom ofwel een sticht, waar de abdis zowel geestelijk als wereldlijk hoofd was. Het was alleen toegankelijk voor vrouwen uit de hogere adel. Maria Theresia Leopoldina is als stiftsdame in Remiremont blijven wonen en trad daarmee in de voetstappen van haar verre oudtantes Elisabeth van den Bergh (15811614) en Maria Leopoldina van Oostfriesland-Rietberg (16491718).

Een nog veel verder familielid was ook stiftsdame: Maria Walburga Truchsess van Waldburg-Zeil-Wurzach (17301789), die in hetzelfde jaar was geboren als haar verre nicht. Hun overgrootvaders waren broers. Maria Walburga was de laatste vijf jaar van haar leven abdis van het Stift Elten.

Als gevolg van de Franse Revolutie werd de abdij eind 1790 gesloten. Maria Theresia Leopoldina moest vluchten en kwam in juni 1794 onverwacht in 's-Heerenberg aan. Na een kort verblijf reisde zij verder naar Sigmaringen, waar zij op 28 oktober 1800, zeventig jaar oud, als laatste van haar tak overleed. Zij werd daar ook begraven.

Haar geboorte en dood in documenten

Maria Theresia Leopoldina's doopakte van 8 maart 1730 in Zeddam...
Klik op de afbeelding voor een vergroting.
… en een vermelding van haar overlijden op 28 oktober 1800 in Sigmaringen.

Bronnen