Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Michels, Antoinetta Cecilia Catharina

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Antoinette Cecilia Catharina (Netty) Michels was kunstschilder. Zij werd op 24 november 1919 geboren in Beek als derde kind in het gezin van Johann Mathias Michels en Catharina Antonetta Hetterscheid. Haar ouders hadden direct na hun huwelijk in 1914 het hotel en koffiehuis De Roos aan de Sint Jansgildestraat in Beek overgenomen.

In 1922 vertrok zij met haar ouders, broers en zus naar Baak. Zij woonden daar bij haar moeders zus Marie, die het station met wacht- en gelagkamer van de stoomtram tussen Zutphen en Emmerik beheerde. In juni 1928 werd het gezin uitgeschreven uit de gemeente Steenderen wegens vertrek naar de gemeente Waalre onder Eindhoven. Zij gingen daar wonen in de Emmastraat in Aalst. Later woonde Netty in Eindhoven.

Door haar broer Jan en diens tekenvrienden bij de Eindhovensche Schetsclub leerde zij het Eindhovense kunstenaarsmilieu kennen. Zij ontmoette er de kunstschilder Harry Maas, met wie zij in 1974 zou trouwen.

Van 1957 tot 1959 volgde zij lessen bij de kunstschilder Piet Smissaert op diens Eindhovense Vrije Academie, maar zij kon zich niet vinden in de regels van de schilderkunst over bijvoorbeeld perspectief en kleurgebruik. Op advies van Smissaert ging zij haar eigen weg, zodat haar werk zich qua stijl als naïeve schilderkunst kenmerkt. Vanaf 1964 maakte zij vrijwel dagelijks een schilderij. In 1965 had zij haar eerste expositie in Eindhoven, waarna vele solo- en groepstentoonstellingen volgden; ook in België, Duitsland en Zwitserland.

In haar laatste jaren schilderde zij steeds minder. Zij overleed in Roermond op 3 mei 1995, 75 jaar oud.

Van 11 november 2006 tot en met 14 januari 2007 liep in het Eindhovense Museum Kempenland een expositie van haar werk. Hierbij verscheen een tentoonstellingscatalogus met de titel Geschilderde vertellingen. Naïeve schilderijen van Netty Michels.

Enkele schilderijen van Netty Michels

Netty Michels heeft een groot oevre nagelaten: jarenlang maakte zij vrijwel dagelijks een schilderij. Online is bij diverse kunstveilingen met grote regelmaat werk van haar te koop.

Onderstaande schilderijen zijn dan ook op veiling-websites gevonden. Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Bronnen

  • Het Kerspel Beek in de Liemers, blz. 767, 1225–1226
  • Tentoonstellingscatalogus Geschilderde vertellingen. Naïeve schilderijen van Netty Michels, Museum Kempenland Eindhoven, 11 november 2006 – 14 januari 2007.
  • Diverse veiling-websites
  • Naïeve kunst op Wikipedia