Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Netterden

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 1 aug 2022 om 16:19 (interne link)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Netterden is een kerkdorp en een voormalige gemeente. Vroeger bezat de heer van den Bergh er, net als in de aangrenzende Vier Heezen het hoge en het lage gericht. Dit werd namens hem uitgeoefend door de landdrost, in Netterden bijgestaan door een schout. Deze schout was meestal een gildemeester van het Gilde St. Walburgis. Onder het gericht viel ook het observantenklooster in Elten, dat in 1463 door Willem, heer van den Bergh werd gesticht.

Op 21 oktober 1811 werd Netterden tot zelfstandige gemeente verheven. Daaronder ressorteerden behalve Netterden ook Groot- en Klein-Azewijn, Borghees, Leegmeer, Megchelen, Milt, Klein-Netterden, Speelberg, Wals en Wieken. Voor 1811 maakten Netterden en de boerschappen Speelberg en Broekhees deel uit van het Ophavensambt van de graafschap Bergh, waartoe ook Beek behoorde.

Per 1 januari 1821 behoorden Netterden en Zeddam tot de gemeente Bergh en Wals, Wieken en Milt tot de gemeente Gendringen. De Kadastrale gemeente Netterden bleef wel bestaan.

De gemeente Netterden had een eigen wapen.

In De Ganzeveer staan artikelen over Netterden.

Omdat het bestuur van de gemeente Bergh niet adequaat reageerde toen de inwoners van Netterden een betere wegverbinding wilden, werd het in 1863 ingedeeld bij de gemeente Gendringen.

Leerlingen uit Netterden bezochten de Muloschool in 's-Heerenberg.

Netterden in 1743 door Jan de Beijer
Het wapen van
(de gemeente) Netterden
Luchtfoto van Netterden (1978)

Bronnen