Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Onbekende gesneuvelde Duitsers

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het grafkruis van een onbekende Duitse soldaat op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.
Foto Wikipedia

In de gemeente Bergh zijn aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en kort na de bevrijding tien omgekomen Duitse militairen begraven, die niet geïdentificeerd hebben kunnen worden. Een van hen heette waarschijnlijk Karel K. (volledige achternaam onbekend).

Verder heeft er ook nog een gedeserteerde Duitse militair, een SS-er van de Tiende SS-Pantserdivisie, ook Frundsbergdivisie genaamd, half september 1944 aan de voet van de Hulzenberg in Stokkum met een handgranaat zelfmoord gepleegd. Tot nu toe is alleen zijn voornaam bekend: Helmuth of Helmut. Hij zou toen zeventien jaar oud zijn geweest en afkomstig zijn uit Stuttgart of omgeving. Zijn relaas tot zover bekend staat te lezen in een artikel in De Zandhaas van oktober 2008.

Alle als onbekende soldaat begraven Duitse militairen liggen nu op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. In de nu volgende lijst wordt elk van hen aangeduid met het nummer van zijn graf in Ysselsteyn: blok – rij – graf.

 • Onbekende soldaten AF-9-211, 213 en 214
  Deze soldaten zijn omgekomen in maart 1945 en hebben begraven gelegen op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg. Zij werden op 19 oktober 1950 met achttien anderen, waarvan de naam wel bekend is, herbegraven in Ysselsteyn.
 • Onbekende soldaat CA-14-342
  Deze soldaat is omgekomen in 1944 of 1945 en heeft samen met piloot Bernauer begraven gelegen op de hervormde begraafplaats in Zeddam. Hij werd samen met Bernauer op 24 november 1987 herbegraven in Ysselsteyn.
 • Onbekende soldaat CD-9-217
  Deze soldaat is omgekomen in 1945 en heeft samen met Kurt Oeser begraven gelegen in een veldgraf aan de Vinkwijkseweg 13, zeven meter ten noorden van boerderij Salemink in Vinkwijk. Hij werd op 13 december 1949 samen met Oeser overgebracht naar Ysselsteyn.
 • Onbekende soldaat CD-9-221
  Deze soldaat is omgekomen in 1945 en heeft begraven gelegen in een veldgraf aan de Zeddamseweg (nu Drieheuvelenweg), vijftien meter ten zuiden van restaurant "De Korenmolen". Hij werd op 13 december 1949 overgebracht naar Ysselsteyn.
 • Onbekende soldaat CD-10-227
  Deze soldaat is omgekomen in 1945 en heeft begraven gelegen in een veldgraf tien meter ten westen van de Emmerikseweg in 's-Heerenberg, 110 meter vanaf de Nederlandse douane richting de brug bij Duitse douane, schuin tegenover het Missiehuis. Hij werd op 13 december 1949 overgebracht naar Ysselsteyn. Daar hij rust naast Erwin Krause, die in 's-Heerenberg vlak bij hem een veldgraf had gehad.
 • Onbekende soldaten CS-6-135 en 136
  Deze soldaten zijn omgekomen in 1944 of 1945 en hebben begraven gelegen op de nieuwe r.-k. begraafplaats in Beek. Zij werden op 19 of 20 mei 1954 herbegraven in Ysselsteyn.
 • Onbekende soldaat in Kameradengraf 13
  Deze soldaat is omgekomen in 1944 of 1945 en heeft begraven gelegen op de r.-k. begraafplaats in Zeddam. Hij is samen met vijf andere gesneuvelden in juni 1954 herbegraven in Ysselsteyn. Hoewel van de anderen de namen wel bekend zijn, konden zij niet individueel geïdentificeerd worden. Daarom liggen zij nu samen in één Kameradengraf.

Bronnen