Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Onderwijzerswoning (1914)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
's-Heerenberg-Oude-Doetinchemseweg-31.jpg

Het woonhuis met het adres Oude Doetinchemseweg 31 in 's-Heerenberg is een voormalige onderwijzerswoning. Het pand werd in 1914 gebouwd voor het hoofd van de toenmalige Willibrordusschool, die stond waar nu de Openbare Bassischool 't Montferland staat. Sinds 18 juni 2002 is de woning een gemeentelijk monument (nr. 55).

De woning is vrijwel identiek aan de onderwijzerswoning in Kilder uit 1894 en aan de onderwijzerswoning in Beek uit 1910. Het verschil is dat deze twee woningen oorspronkelijk deel uitmaakten van de school waar ze bij hoorden, terwijl de 's-Heerenbergse woning direct als vrijstaand huis gebouwd is. Het schoolgedeelte van het gebouw in Kilder is in de jaren zestig afgebroken; dat van het Beekse gebouw zo'n tien jaar later.

De architect van de school-met-onderwijzerswoning in Kilder, was Hendrik Ovink uit Doetinchem. De bouwtekening bevindt zich in het archief van Architectenbureau Ovink, dat bewaard wordt in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem. Wie de architect van de 's-Heerenbergse woning was, kon nog niet worden achterhaald, net zomin als die van de Beekse woning. Gezien de gelijkenis kan echter worden aangenomen dat het ontwerp ook van Ovink is. Mogelijk is voor de bouw de bouwtekening van Kilderse school-met-onderwijzerswoning gebruikt.

Het metselwerk is net als dat van de andere twee woningen uitgevoerd in kruisverband. Het siermetselwerk is een stuk uitbundiger dan dat van de Kilderse woning. De friezen onder de rand van het zadeldak, de ontlastingsbogen en de boogvelden daaronder zijn gedecoreerd door afwisselend gebruik van donkere en lichte bakstenen. Op de uiteinden van de nok staan pirons. Langs de onderkant van de gevels loopt een grijs geschilderde gevelplint.