Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oorlogsgraven van het Gemenebest

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het bordje Oorlogsgraven van het Gemenebest bij de ingang van het katholieke kerkhof in Kilder.
Foto Jan Meurs

In de voormalige gemeente Bergh zijn drie kerkhoven met Oorlogsgraven van het Gemenebest (Commonwealth War Graves). Deze graven worden onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission, een organisatie zonder winstbejag die de 1.700.000 mannen en vrouwen eert van de strijdkrachten van de landen van het Gemenebest, die in de beide wereldoorlogen het leven hebben verloren. Het totaalcijfer omvat wereldwijd 935.000 geïdentificeerde slachtoffers, bijna 212.000 niet geïdentificeerde slachtoffers en een kleine 760.000 doden die nooit teruggevonden zijn. De namen van de laatste staan vermeld op talrijke gedenktekens.

De graven in Bergh zijn allemaal van bemanningsleden van vliegtuigen van de Royal Air Forces die in de Tweede Wereldoorlog op Berghs grondgebied zijn neergestort. In totaal betreft het achttien graven, namelijk die van tien Britten, acht Canadezen en een Nieuw-Zeelander.

Leden van de geallieerde landstrijdkrachten die in Bergh zijn gesneuveld, zijn na de oorlog herbegraven op geallieerde erebegraafplaatsen buiten Bergh.

De graven bevinden zich op:

Bij de ingang van deze kerkhoven wordt de aanwezigheid van de graven aangegeven door een groen bordje zoals dat op de foto te zien is.

Externe link

Commonwealth War Graves Commission