Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ruikes, Petrus Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pater Wim Ruikes 'sBergh.jpg

Pater Wim Ruikes werd op 3 september 1916 in 's-Heerenberg geboren, als zoon van Hendrikus Gijsbertus Ruikes en Johanna Geertruida van Gessel.

Na de St. Willibrordschool, waar meester Egbers hoofd was, ging hij naar de Mulo in 's-Heerenberg.

Op 7 september 1929 vertrok hij naar het missie-seminarie Nieuw-Herlaer in Sint-Michielsgestel. Hij wilde priester-missionaris worden in de congregatie van de Missionarissen van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA). Van 1931 tot 1935 studeerde hij humaniora in Cadier en Keer bij Maastricht. In 1935 begon hij de studie filosofie in Bemelen, die op het einde van het jaar werd overgeplaatst naar Ore Place College in Engeland. Op 28 juni 1937 legde hij daar de eed af, waardoor hij lid werd van de SMA-Congregatie.

Hier begon hij ook zijn theologiestudie, maar de oorlog brak uit en hij kon niet terug naar Engeland. Hij zette na 1939 zijn studie voort in een seminarie te Aalbeek bij Valkenburg.

Op 6 juli 1941 werd hij samen met zeven klasgenoten in de kerk van Sint Clemens te Hulsberg (L) door monseigneur W. Lemmens tot priester gewijd. Op 19 juli werd er in zijn geboorteplaats, ondanks de oorlog, een priesterfeest met de eerste Heilige Mis door Wim gehouden, zoals men dat in 's-Heerenberg gewend was. Hiervoor werd toestemming aangevraagd bij de Procureur-Generaal en fungerend Directeur van Politie te Arnhem. Deze stemde toe onder voorwaarde dat er alleen bruidjes en misdienaars mochten mee lopen naar de Pancratiuskerk. Er mocht geen muziek klinken en het uitsteken van de nationale vlag was verboden. Tegen versieringen en de kerkelijke witgele vlag had de Directeur van Politie geen bezwaar.

Toen een jaar later Cor Reijers zijn eerste Heilige Mis opdroeg, waren de beperkingen veel strenger. Dit was een gevolg van de arrestatie in augustus 1941 van pastoor Galama, en zijn kapelaans Van Rooijen en Hegge.

Vanwege de oorlogsomstandigheden is Wim na zijn eerste Heilige Mis nog geruime tijd in 's-Heerenberg gebleven. Hij heeft toen de Witte Paters geholpen, die het werk in de parochie hadden overgenomen na de arrestatie van pastoor Galama en diens kapelaans. In het begin, toen de drie nog in Arnhem gevangen zaten, is Wim regelmatig heen en weer gefietst om wasgoed te brengen en te halen. Hij logeerde op de pastorie, waar hij ook heeft geklust. Dit blijkt uit de brief die Witte Pater Wouters op 22 augustus 1941 aan pastoor Galama schreef. Daarin doet hij Galama de groeten van Wim "onze assistent en casu quo timmerman". In april 1942 heeft Wim geassisteerd bij de Hoogmis van Pasen.

Na de oorlog studeerde Wim klassieke talen en letterkunde aan de Faculteit der Letteren van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daar slaagde hij in de zomer van 1950 cum laude voor zijn doctoraalexamen. Op 29 april 1966 promoveerde hij aan dezelfde universiteit op het proefschrift Samenzweringen en intriges tegen Octavianus Augustus Princeps.

Hij overleed op 8 november 1996, tachtig jaar oud. Op 12 november vond de plechtige requiemmis plaats in de kapel van Cadier en Keer, waar hij met uitzondering van zijn studietijd in Nijmegen praktisch zijn hele priesterleven heeft gewoond.

Krantenknipsels

Priesterwijding van Wim Ruikes
Intocht van Wim Ruikes in 's-Heerenberg in de Graafschapbode van 21 juli 1941
Klik voor een vergroting
Promotie van Wim Ruikes in het Utrechts Nieuwsblad van 9 mei 1966

Bronnen