Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Thus, Johanna Wilhelmina

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Anna Thus (1912-1936).jpg

Johanna Wilhelmina (Anna) Thus was religieuze. Zij werd op 7 oktober 1912 geboren in Het Zwaantje in Wijnbergen als dochter van Bernardus Thus en Elisabeth Pasman.

Anna wilde graag missiezuster worden en daarom schreef zij in 1933 een brief naar de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest in Baexem bij Roermond. Zij werd aangenomen en bracht haar eerste tijd door in het klooster in Baexem.

In mei 1934 liet de moederoverste weten dat Anna aan haar noviciaat mocht beginnen, de proeftijd voor de eigenlijke intrede. Zij verhuisde toen naar het Retraitehuis der Missiezusters in Uden. Daar nam zij de kloosternaam Chrestina aan en kreeg het karakteristieke blauwe habijt van de Dienaressen van de Heilige Geest. In Baexem droeg zij nog een zwart habijt.

In juli 1935 ging zij voor een retraite naar het Bisschoppelijk College in Sittard. Een jaar later, in juli 1936 kreeg zij een ernstige nierontsteking en werd opgenomen in het Sint Jozefhospitaal in Kerkrade. Daar overleed zij op 19 november 1936], nog maar 24 jaar oud. Op haar sterfbed heeft zij haar geloften nog afgelegd, maar haar wens missiezuster te worden, is niet meer in vervulling gegaan.

Haar overlijden werd op 20 november aangegeven in de gemeente Kerkrade en de volgende dag ingeschreven in de gemeente Uden.

Bronnen