Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vredestein

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Geheel boven het Vredesteinterrein in 1928
Harmonie Vredestein anno 1949,
klik voor namen en vergroting op de foto
Uit de Leeuwarder Courant van
insdag 28 september 1965

Vredestein Bandenfabriek of te wel Vredestein rubberfabriek was gevestigd te Doetinchem. Meerdere bedrijfsbussen reden naar Bergh om het personeel op te halen.

Directeur Oorlog

De heer G.J. Oorlog - directeur van Vredestein Bandenfabriek te Doetinchem - "heeft zich buitengwoon verdienstelijk gemaakt voor de inrichting van het evacuatie-ziekenhuis in Harreveld voor patienten uit Arnhem en voor de evacuatie van vele honderden zo niet duizenden driekwart verhongerde en verluisde Nederlanders uit het Kamp Rees". Tijdens de oorlog was Oorlog in Doetinchem Commissaris voor afvoer Burgerbevolking. De oorlog had hem dermate verzwakt dat hij een jaar lang in Hotel Montferland logeerde om aan te sterken. Daar werd hij bediend door Bennie Berendsen, een broer van Gert.

In de jaren 60 was de heer W.K. Oorlog directeur. Hij trouwde met Willie Pennards, een dochter van Piet van de Tol.

Bedrijfsbus, personeel en harmonie

Werknemers van de Vredestein werden met een bus uit de omgeving opgehaald. De bus had een karakteristieke groene kleur. In september 1965 is in de omgeving van Beek een busje met personeel verongelukt. Hierbij zijn vier personeelsleden om het leven gekomen er raakten er drie gewond.

In 1967 werd de heer A. Kloosterboer uit 's-Heerenberg, vulcaniseur bij Vredestein, gehuldigd omdat hij 25 jaar in dienst was. Hij ontving hiervoor een gouden V-insigne en een zilveren legpenning met bijbehorende oorkonde van de Maatschappij voor Handel en Nijverheid.

Martin Jansen sr. was lange tijd dirigent van de Harmonie Vredestein. Berghse leden van de harmonie waren o.a. de gebroeders Gert en Willie Gerritsen uit Stokkum, Theet Berendsen uit Kilder, Hein Hunting uit Braamt, Gradje Jansen uit Stokkum, Gerard Thuis (slagwerk), Hendrik Kniest (Klarinet), Herbert van Leeuwen (Sax), allen uit 's-Heerenberg, ... Welling uit Stokkum (van de tekenafdeling).

Verdere Berghse werknemers van Vredestein waren onder anderen Bennie Berendsen, Theo Derksen, Tonnie Abbenhuis Sr., Mientje en Gerrit Böhmer, Gerrit Hageman, Gerrit Meijer, Toon van der Heijden(†1956) , allen ook uit 's-Heerenberg, Bernard Heitink uit Kilder, Joop Jansen uit Zeddam (amateur-fotograaf), Wim Jansen (Suukerpap Jansen) uit Braamt en Marietje Lenting (Braamt), Harry Thuis, Hendrik Jansen uit Beek en Bernard Wissink uit Stokkum.

Veel Spaanse gastarbeiders verbleven in pensions te Zeddam en Beek,daarnaast was het ook gebruikelijk dat mensen een kostganger in huis namen. Dit waren ook veelal spaanse gastarbeiders.

Enkele voetballers van De Graafschap werkten part-time bij de Vredestein, zoals Fred Jaski, Hennie Keuben, Bertus Mensert, Hennie Nieuwenhuis, André Schuurman. Personeel kon seizoenkaarten kopen met forse reductie.

Etiketten plakken

Als thuiswerk werd etiketten plakken uitbesteed. Dit betrof etiketten met bijvoorbeeld prijswijzigingen.
Volharding in Beek waarvan Hendrik Jansen penningmeester was, kon zodoende extra geld voor aanschaf van muziekinstrumenten op de rekening bijschrijven.

Wielerploeg

Vredestein had een wielerploeg, Locomotief-Vredestein, waarvan Joop Middelink (1921-1986) ploegleider was. Later werd Middelink bondscoach bij de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielrenunie).

Productie naar buitenland

Vredestein heeft de productie van fietsbanden in maart 2002 naar het buitenland verplaatst. Het bedrijf in Doetinchem is afgebroken. Er zijn plannen om op het terrein een dependance van het Graafschap College te vestigen.

Bronnen