Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wijdeveld, Antonia Anna Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
UIt De Maasbode van 7 september 1928

Antonia Anna Maria Wijdeveld, roepnaam Annam, was onderwijzeres en franciscanesse. Zij werd op 2 oktober 1876 geboren in Arnhem als eerste kind van Gerardus Johannes Wijdeveld en Hendrina Gieben.

Haar vader was van 1882 tot 1893 hoofd van de openbare lagere school in Loerbeek en daarna tot zijn pensioen in 1913 hoofd van de openbare lagere school in Kilder. Haar moeder gaf op dezelfde scholen les in nuttige handwerken. Het verbaast dan ook niet dat Tonia, net als haar broers en zussen na haar, in het onderwijs ging.

In april 1890 behaalde zij in Doetinchem haar onderwijsakte. Zij heeft daarna een aantal aanstellingen gehad, waaronder van 1893 tot 1896 aan de school in Kilder. Dat waren de eerste drie jaren waarin haar vader daar hoofd was.

In augustus 1901 slaagde zij voor de hoofdakte. Haar woonplaats was toen Heythuysen, waar zij haar opleiding had gevolgd bij de Zusters Franciscanessen van Heythuysen. Op 15 augustus 1903 is zij zelf bij deze kloosterorde ingetreden, waarbij zij de kloosternaam Polycarpa aannam. Een aantal jaren later is ook haar zus Riek franciscanesse geworden.

Als religieuze is zij schoolhoofd geweest van scholen van de zusters franciscanessen in achtereenvolgens Huissen, Jutphaas, Ospel (L.), Haarlem en Zeddam. In Haarlem was zij van december 1920 tot augustus 1929. Op 15 september 1928 vierde zij daar haar 25-jarig kloosterjubileum.

Per 30 augustus 1929 werd zij benoemd tot hoofd van de r.-k. meisjesschool in Zeddam. Daar bleef zij tot haar dood op 11 juli 1937. Zij overleed zestig jaar oud in het Theresiaziekenhuis in 's-Heerenberg. Op 14 juli werd zij begraven in het verzamelgraf van de zusters franciscanessen op de algemene begraafplaats in 's-Heerenberg. Bij de renovatie van de begraafplaats in 1990 is dit graf geruimd.

De plaquette op het verzamelgraf met bovenaan de naam en de geboorte-, professie- en sterfdatum van zuster Polycarpa


Bronnen