Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wijdeveld, Hendrina Theodora

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hendrina Theodora Wijdeveld, roepnaam Riek, was onderwijzeres en franciscanesse. Zij werd op 8 juni 1880 geboren in Arnhem als dochter van Gerardus Johannes Wijdeveld en Hendrina Gieben.

Haar vader was van 1882 tot 1893 hoofd van de openbare lagere school in Loerbeek en daarna tot zijn pensioen in 1913 hoofd van de openbare lagere school in Kilder. Haar moeder gaf op dezelfde scholen les in nuttige handwerken. Het verbaast dan ook niet dat zij, net als haar broers en zussen, in het onderwijs ging.

Op 6 juni 1900 behaalde zij in Arnhem haar onderwijsakte. Het jaar daarvoor, op 15 en 16 februari 1899 had zij in Breda al met goed gevolg een examen nuttige handwerken afgelegd. Zij was daarna onderwijzeres aan de school van haar vader in Kilder, mogelijk niet direct vanaf juni 1900, maar wel tot haar per 1 november 1906 eervol ontslag werd verleend.

Vervolgens is zij ingetreden bij de Zusters Franciscanessen van Heythuysen, waarbij zij de kloosternaam Philomena aannam. Haar oudere zus Anna was al in 1903 bij deze congregatie ingetreden, eveneens na een korte loopbaan als onderwijzeres.

Op 5 september 1908 kwam zij van het moederhuis in Heythuysen naar "het klooster" in Vinkwijk, en ging op 30 april 1909 weer terug naar Heythuysen. In de jaren dertig woonde zij in het Sint Aloysiusgesticht in 's-Heerenberg. Nadere details over haar loopbaan als franciscanesse ontbreken nog.

Zij overleed op 7 januari 1956 in Oldenzaal, 75 jaar oud.

Bronnen