Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wolkenland

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het herbouwde Wolkenland

Geschiedenis

Wolkenland is de naam van een groepsverblijf / schoolbuitenhuis aan de Peeskesweg even buiten Beek.

Het oorspronkelijke Wolkenland was een huis dat in 1919 werd gebouwd door de kunstschilder Leeb Garschagen. Hij woonde er met zijn moeder en zijn zus. In september 1921 verkocht Garschagen het huis aan de freule Aimée Brantsen. Zij verbouwde en vergrootte Wolkenland. Om het hele perceel liet zij een hek aanleggen met drie toegangspoortjes. Een van deze poortjes is nog steeds terug te vinden in het bos achter Wolkenland. Het terrein werd bewaakt door meerdere bouviers en schnauzers, die hun vaste routes liepen langs het hekwerk.

In 1931 verkocht Aimée Brantsen de villa aan het Amsterdams Lyceum en het bijbehorende bos aan Huis Bergh. Het Amsterdams Lyceum liet Wolkenland verbouwen tot een schoolbuitenverblijf, waar de leerlingen gedurende het schooljaar op kamp gingen. Tijdens de zomermaanden werd Wolkenland in 1931 als jeugdherberg geëxploiteerd. Helaas werd het huis op 5 augustus 1931, nog voor de officiële ingebruikname, door brand geheel verwoest. Vonken uit de schoorsteen hadden, zo wordt vermoed, het rieten dak doen vlamvatten. Gelukkig dekte de verzekering de schade, zodat in het voorjaar van 1932 een geheel herbouwd Wolkenland in gebruik kon worden genomen. Daarna is het niet meer als jeugdherberg gebruikt, alleen nog als het schoolbuitenhuis.

Uit het Algemeen Handelsblad van 6 augustus 1931
Foto's na de brand in de Graafschapbode van 7 augustus 1931.
Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

In de Tweede Wereldoorlog heeft Wolkenland zwaar te lijden gehad, toen het op 26 december 1944 door Britse jachtbommenwerpers in brand werd geschoten. Waarschijnlijk bevond zich bij het gebouw een radarpost van de Luftwaffe, maar het kan ook zijn dat de piloot Hotel Montferland heeft willen treffen, maar zich heeft vergist. Na de oorlog werd schoolbuitenhuis weer opgebouwd.

Achter Wolkenland stond vanaf 1952 tot in de jaren negentig een uitkijktoren als onderdeel van de luchtbescherming in de Koude Oorlog.

Wolkenland is nog steeds in bezit van het Amsterdams Lyceum. Nog altijd komen er leerlingen van deze school hier op kamp. Van januari 1983 tot 2021 werd Wolkenland beheerd door het echtpaar Kees en Jacqueline Veraart. Tot februari 2020 woonden zij zelf ook op Wolkenland; sindsdien wonen zij zelf in 's-Heerenberg. Vanaf 2021 zijn er twee nieuwe beheerders, namelijk Floris en Ilona Bloemendal.

Adres

Peeskesweg 13
7037 CH Beek
Telefoon: 0316-531266
Fax: 0316-532407

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

zie ook

Anje Peters: Wolkenland, van woonkeet, villa tot schoolbuitenhuis in Old Ni-js nr. 61, blz. 15-18

Externe links