Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stuers, Alphonse Lambert Eugène de

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Alphonse de Stuers.jpg

Zijn gezin

Jonkheer mr. Alphonse Lambert Eugène de Stuers was van 1881 tot 1919 eigenaar van de Boetselaersborg in 's-Heerenberg. Hij werd op 20 februari 1841 geboren in Maastricht als zoon van Hubert Joseph Jean Lambert ridder de Stuers en Hortense Joséphine Constance Beyens. Hij was een broer van Victor de Stuers.

Op 20 april 1875 trouwde hij in New York met Margareth Laura Carey, geboren aldaar op 19 januari 1853 als dochter van John Carey jr. en Mary Alida Astor. Het huwelijk werd voltrokken door de consul-generaal van Nederland in de Verenigde Staten van Amerika en vond plaats in de woning van de ouders van de bruid. De huwelijksakte vermeldt dat het "lokaal der kanselarij" van het Nederlandse consulaat in New York niet groot genoeg was om het bruidspaar en de getuigen gelijktijdig te bevatten. Een van de zes getuigen was Alphonses oudste broer Emile, die gemeenteraadslid was in Maastricht.

De Stuers woonde ten tijde van zijn huwelijk in Washington DC. Hij was daar korte tijd gestationeerd als zaakgelastigde ad interim, met andere woorden als tijdelijk ambassadeur. Zijn woonplaats in Nederland was Den Haag, waar het huwelijk ruim een jaar later, op 23 maart 1876, werd ingeschreven.

Zijn huwelijk met Margareth Laura Carey werd op 17 november 1891 ontbonden door de Amerikaanse rechtbank in Minnehaha county, South Dakota. De Stuers' ex-vrouw hertrouwde kort daarna met de autocoureur William Eliot Morris Zborowski.

De Stuers overleed op 3 mei 1919 in Parijs. Hij is 78 jaar oud geworden en werd begraven in het familiegraf in Maastricht.

Zijn kinderen

Uit het huwelijk met Margareth Laura Carey werden vier kinderen geboren.

  • Jhr. John Hubert Eugène François, geboren in Londen op 23 mei 1876, overleden in 1907
  • Jkvr. Mary Alida Alice Isabelle, geboren in Londen op 23 mei 1876. Zij was de tweelingzus van John. Zij overleed in Parijs op 7 juli 1884.
  • Jkvr. Marguerite Isabelle Victorine Eugénie, geboren in Versailles op 21 oktober 1878, overleden in 1930
  • Jhr. Hubert Victor Arthur Auguste, geboren in Parijs op 13 november 1879, overleden in 1946

Diplomaat

De Stuers was diplomaat. Hij begon zijn loopbaan bij het corps diplomatique als 25-jarige op 25 januari 1866. Aanvankelijk werkte hij op het ministerie in Den Haag, vanwaar hij tijdelijk gedetacheerd werd naar Parijs. Vanaf 1871 werkte hij op verschillende Nederlandse vertegenwoordigingen in Europa; achtereenvolgens in Wenen, Brussel, Londen, Berlijn, Parijs en Madrid. In 1875 was hij, zoals hierboven al vermeld, korte tijd zaakgelastigde ad interim in Washington DC.

Met ingang van 20 oktober 1885 was hij ambassadeur in Parijs. Deze post heeft hij ruim 33 jaar bekleed, tot zijn onverwachte overlijden op 3 mei 1919.

Kunstliefhebber

De Stuers groeide op in een gezin dat grote belangstellig had voor kunst. Zo geldt zijn broer Victor als grondlegger van de Nederlandse monumentenzorg.

Hij volgde cursussen bij de Leidse kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae. Naast tekeningen en litho's maakte hij beeldhouwwerken, waaronder in 1901 een stenen reliëfportret van zijn broer Emile. Dit is aangebracht in de voorgevel van het zogenaamde Stuersgebouw aan de Kruisherengang 12 in Maastricht. Vaak wordt beweerd dat dit portret Victor de Stuers voorstelt, maar dat is niet juist. Verder heeft hij bustes gemaakt van zijn vader Hubert en zijn oom François. De buste van zijn vader, gemaakt in 1898, heeft hij in 1902 samen met zijn broer Victor geschonken aan het Rijksmuseum. Een kopie bevindt zich in de collectie van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Ook de buste van zijn oom François uit 1902 heeft hij in 1903, weer samen met zijn broer Victor, aan het Rijksmuseum heeft geschonken. Een kopie bevindt zich in de hal van het stadhuis van Maastricht.

Een deel van De Stuers' uitgebreide kunstverzameling is na zijn dood geveild en langs deze of andere weg in museumcollecties terechtgekomen.

De Boetselaersborg

De Stuers kocht de Boetselaersborg in 1881 na de dood van zijn oom François de Stuers. Na zijn overlijden in 1919 ging de Boetselaersborg over op zijn zoon Hubert, die het kasteel in 1927 overdroeg aan de toenmalige NV Huis Bergh, de voorloper van de Stichting Huis Bergh.

Alphonse de Stuers' grootvader Pierre de Stuers was in 1801 de eerste De Stuers op de Boetselaersborg was.

Onderscheidingen

Alphonse de Stuers was drager van de volgende onderscheidingen:

Bronnen