Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zeddam

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zeddam op de kaart van Christiaan 's Grooten uit 1573 met
de Motte Montferland, de wipgalg en de Padevoort

Geschiedenis

Zeddam is het grootste dorp in de voormalige gemeente Bergh. Het ligt aan de voet van het Montferland en het Bergherbos, aan de doorgaande weg van Doetinchem naar 's-Heerenberg.

De naam Zeddam (een verbastering van Sydehem en van Zeedem) betekent waarschijnlijk: heem (heim) aan de zijde (van de heuvel). Het achtervoegsel heem duidt erop dat Zeddam van oorsprong een Rijkskarolingische nederzetting is.

Het dorp is ontstaan rond de Sint Oswalduskerk in wat nu het Bovendorp is. Het oudste deel van deze kerk stamt uit de 12e eeuw. Al eerder had Constantinus de Monte, de eerste heer van Bergh, zich gevestigd op de nabijgelegen verlaten burcht Uplade. Daarmee was de Motte Montferland geboren.

Naast de Oswalduskerk staat sinds 1811 de protestantse kerk; even verderop de oudste molen van Nederland, de grafelijke korenmolen uit 1444. Het lager gelegen Benedendorp is pas later bebouwd. Door het Bovendorp en het Benedendorp lopen respectievelijk de Bovendorpsstraat en de Benedendorpsstraat.

Na de instelling van de gemeenten in 1811 is Zeddam tot 1820 een zelfstandige gemeente geweest, waar ook Azewijn toe behoorde. In 1969 werd Vinkwijk bij Zeddam gevoegd.

Het gemeentehuis van Zeddam was gevestigd in het pand Bovendorpsstraat 7. Het gemeentewapen toonde een jachthoorn en een heuvel, waarmee het jachthuis op het Montferland werd bedoeld.

Toerisme

Panorama vanaf Montferland

In het dorp is veel toerisme vanwege het mooie bosgebied Montferland. Zeddam is daarom een belangrijk centrum voor het toerisme in Bergh, met zijn vele hotels, pensions en vakantiehuisjes.

Luchtfoto's

Luchtfoto voor 1952
Deze luchtfoto van Zeddam, gemaakt door Aerofoto K.L.M., stond in het katern De Achterhoek van de Graafschapbode van 15 februari 1952. Het bijschrift luidt:
Op deze luchtfoto van Zeddam missen we helaas de bekende oude molen. Duidelijk komt de verspreide komvorming tot uitdrukking. Geheel rechts de boterfabriek met daaronder het nog steeds niet gerestaureerde Majellagesticht. Rechts van dit gebouw is op de foto nog net zichtbaar de Padevoort.
Klik op de foto's voor een vergroting.

Verenigingen

Klik hier voor een overzicht van Zeddamse verenigingen.

De naam van carnavalsvereniging De Paverts verwijst naar de havezate De Padevoort.

Bekende personen

Kaart

<googlemap lat="51.904063" lon="6.261091" zoom="15" width="550" height="500"> </googlemap>

Externe links

Bron o.a.