Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Pieterpad: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Het Pieterpad nu: cat)
Regel 11: Regel 11:
 
De route kwam tot [[2010]] langs de voormalige openbare school [[School de Tol|De Tol]] met het trapgeveltje in Wijnbergen, die werd ontworpen door [[Tepe, Alfred|Alfred Tepe]] en ging daar de [[Rijksweg 18|A18]] over. Vervolgens over het terrein bij [[Stroombroek]], langs [[Palestra]]. Via de koelte van de Loolaan ging het richting de [[Hettenheuvel]] ''op'' het [[Bergherbos]]. De [[Boterweg]] werd overgestoken en bij de [[A3]] de [[grens]] gepasseerd in de omgeving van grenspaal 700. In [[Duitsland]] gaat de wandeling langs boerderij Rithorst richting [[Elten]]: Waldhotel, [[Sint-Vituskerk|Vituskirche]] en [[Drususbron]].
 
De route kwam tot [[2010]] langs de voormalige openbare school [[School de Tol|De Tol]] met het trapgeveltje in Wijnbergen, die werd ontworpen door [[Tepe, Alfred|Alfred Tepe]] en ging daar de [[Rijksweg 18|A18]] over. Vervolgens over het terrein bij [[Stroombroek]], langs [[Palestra]]. Via de koelte van de Loolaan ging het richting de [[Hettenheuvel]] ''op'' het [[Bergherbos]]. De [[Boterweg]] werd overgestoken en bij de [[A3]] de [[grens]] gepasseerd in de omgeving van grenspaal 700. In [[Duitsland]] gaat de wandeling langs boerderij Rithorst richting [[Elten]]: Waldhotel, [[Sint-Vituskerk|Vituskirche]] en [[Drususbron]].
  
==Weer andere route?==
+
==Huidige route sinds 2010==
Omdat in Wijnbergen steeds meer [[industrie]] komt en daardoor voor wandelaars minder aantrekkelijk wordt om van het Pieterpad gebruik te maken - ondanks het fraaie uitzicht op het Bergherbos vanaf het viaduct over de A18 - zijn er plannen om bij de ''Sluis de Pol'' bij [[Gaanderen]] een voetgangersoversteekplaats te maken. Dat betekent dat het Pieterpad verder stroomopwaarts de Oude IJssel passeert, dichter bij de [[Hommekensweg]] van [[Warm]] naar [[Vethuizen]].
+
Omdat in Wijnbergen steeds meer [[industrie]] komt en daardoor voor wandelaars minder aantrekkelijk wordt om van het Pieterpad gebruik te maken - ondanks het fraaie uitzicht op het Bergherbos vanaf het viaduct over de A18 - ligt de route sinds [[2010]] over de ''Sluis de Pol'' bij [[Gaanderen]]. Daar is een voetgangersoversteekplaats gemaakt. Dit betekent dat het Pieterpad nu verder stroomopwaarts de Oude IJssel passeert. <br>
 +
De route komt op de brug over het [[Waalse Water]] in de [[Hommekensweg]] tussen [[Warm]] en [[Vethuizen]]/[[Wijnbergen]] het gebied van Bergh binnen. De route kruist de [[Langeboomsestraat]] en loopt over een voetpad op de grens van Wijnbergen, Vethuizen, [[Zeddam]] en [[Braamt]] naar de [[Koppelstraat]] in Braamt. Bij de rotonde met de [[Zeddamseweg]] volgt de route een klein stukje deze weg tot de volgende rontonde en gaat daar de bebouwde kom van Braamt in. Daar volgt de route de [[Langestraat]], [[Graaf Hendrikstraat]] en [[Binnenweg]]. Via [[Korenveld]], [[Langestraat]], [[Onderlangs]] en [[Korteweg]] wordt de [[Hooglandseweg]] bereikt. Deze wordt overgestoken en vanaf daar is het Pieterpad een voetpad door het [[Bergherbos]].<br>
 +
In het Bergherbos kruist het voetpad de [[Beekseweg]] / [[N335]], loopt langs de [[Rijsberg]], kruist de [[Peeskesweg]] en loopt over het bospad met de naam [[Laakweg_(Bergherbos)|Laakweg]] naar de kruising met de [[Boterweg]]. Vanaf daar gaat het pad verder langs de [[Hulzenberg]] (met uitkijktoren) en vervolgt een slingerende route tot het op de [[Eltenseweg]] in [[Stokkum]] uitkomt. Vervolgens gaat het rechtsaf en verlaat het pad via de brug over de [[A3]] Bergh en Nederland. De route loopt vervolgens nog als hierboven bij ''Bergh en Elten'' beschreven.
  
 
== Het Pieterpad nu ==
 
== Het Pieterpad nu ==
 +
Onder ''Huidige route sinds 2010'' is de situatie in maart [[2021]] beschreven.
 
Ga voor de actuele route en overige informatie naar de [http://www.pieterpad.nl website van het Pieterpad].
 
Ga voor de actuele route en overige informatie naar de [http://www.pieterpad.nl website van het Pieterpad].
  
 
[[Categorie:Paden Bergh]] [[Categorie:Sport]]
 
[[Categorie:Paden Bergh]] [[Categorie:Sport]]

Versie van 24 mrt 2021 om 18:42

Inleiding

Het Pieterpad (LAW 9) is de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van 490 kilometer, onderverdeeld in 27 etappes. De route voert door de meest uiteenlopende landschappen. Op elke etappe komen vrijwel dagelijks wandelaars van het Pieterpad langs. Op de Sint Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese wandelroute E2, ook bekend als GR5. De GR5, die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt, is een van de populairste internationale wandelpaden voor Nederlandse wandelaars.

Het pad bestaat sinds 1983 en is ontworpen door de Tilburgse Toos Goorhuis-Tjalsma en haar Groningse vriendin Bertje Jens. Op 21 april 2006 is er in Vorden, halverwege het Pieterpad, een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan Toos en Bertje. Ook in de boswachterij het Sleenerzand bevindt zich een monument met plaquette ter ere van de ontwerpers van de wandelroute. Het Pieterpad wordt onderhouden door een werkgroep, onder aanvoering van Maarten Goorhuis, de zoon van Toos Goorhuis, en Wim van der Ende.

Het Pieterpad is aangegeven met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden (LAW) en staat in detail beschreven in twee Nivon-wandelgidsen.

Bergh en Elten

In Bergh is de route regelmatig veranderd. Dat heeft te maken met de industrialisatie in Doetinchem. Eerst werd via Dichteren naar Kilder gewandeld waar bij boerderij Leeuwerikskamp werd afgeslagen om via het Heideveld en de Braamweg uit te komen in de Loolaan. Later liep de route via Wijnbergen. Er is nog even sprake van geweest om in de omgeving van de Kemnade een pontje te laten varen over de Oude IJssel, zodat het industrieterrein kan worden ontlopen.

De route kwam tot 2010 langs de voormalige openbare school De Tol met het trapgeveltje in Wijnbergen, die werd ontworpen door Alfred Tepe en ging daar de A18 over. Vervolgens over het terrein bij Stroombroek, langs Palestra. Via de koelte van de Loolaan ging het richting de Hettenheuvel op het Bergherbos. De Boterweg werd overgestoken en bij de A3 de grens gepasseerd in de omgeving van grenspaal 700. In Duitsland gaat de wandeling langs boerderij Rithorst richting Elten: Waldhotel, Vituskirche en Drususbron.

Huidige route sinds 2010

Omdat in Wijnbergen steeds meer industrie komt en daardoor voor wandelaars minder aantrekkelijk wordt om van het Pieterpad gebruik te maken - ondanks het fraaie uitzicht op het Bergherbos vanaf het viaduct over de A18 - ligt de route sinds 2010 over de Sluis de Pol bij Gaanderen. Daar is een voetgangersoversteekplaats gemaakt. Dit betekent dat het Pieterpad nu verder stroomopwaarts de Oude IJssel passeert.
De route komt op de brug over het Waalse Water in de Hommekensweg tussen Warm en Vethuizen/Wijnbergen het gebied van Bergh binnen. De route kruist de Langeboomsestraat en loopt over een voetpad op de grens van Wijnbergen, Vethuizen, Zeddam en Braamt naar de Koppelstraat in Braamt. Bij de rotonde met de Zeddamseweg volgt de route een klein stukje deze weg tot de volgende rontonde en gaat daar de bebouwde kom van Braamt in. Daar volgt de route de Langestraat, Graaf Hendrikstraat en Binnenweg. Via Korenveld, Langestraat, Onderlangs en Korteweg wordt de Hooglandseweg bereikt. Deze wordt overgestoken en vanaf daar is het Pieterpad een voetpad door het Bergherbos.
In het Bergherbos kruist het voetpad de Beekseweg / N335, loopt langs de Rijsberg, kruist de Peeskesweg en loopt over het bospad met de naam Laakweg naar de kruising met de Boterweg. Vanaf daar gaat het pad verder langs de Hulzenberg (met uitkijktoren) en vervolgt een slingerende route tot het op de Eltenseweg in Stokkum uitkomt. Vervolgens gaat het rechtsaf en verlaat het pad via de brug over de A3 Bergh en Nederland. De route loopt vervolgens nog als hierboven bij Bergh en Elten beschreven.

Het Pieterpad nu

Onder Huidige route sinds 2010 is de situatie in maart 2021 beschreven. Ga voor de actuele route en overige informatie naar de website van het Pieterpad.