Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Assink, Gerhardus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerrit Assink werd op 13 januari 1924 geboren in Schalkhaar.

Hij koos voor een opleiding tot priester, waarbij zijn mede-studenten op het seminarie hem de bijnaam Pia gaven. Een Pia is een afbeelding van de Heilige Maria die het hoofd vroom scheef houdt.

Hij werd op 23 juli 1950 tot priester gewijd en was daarna kapelaan in Albergen, Enschede, Arnhem-Zuid en Zutphen.

Van Zutphen kwam hij op 4 november 1966 naar 's-Heerenberg als opvolger van kapelaan Leemereise. Zijn pastoor was pastoor Van Dijk en zijn collega-kapelaan was kapelaan Van Wijnbergen.

In 's-Heerenberg was Assink niet alleen kapelaan van de Pancratiusparochie, maar ook bouwpastoor van de nieuw te stichten Emmausparochie H. Cleophas. Deze parochie ontstond op 6 januari 1968 met Assink als eerste pastoor.

De vacature die hij in de Pancratiusparochie achterliet, werd niet ingevuld. Zes dagen later, op 12 januari 1968, ging pastoor Van Dijk met emeritaat en werd opgevolgd door pastoor Arts.

Vóór de bouw van de huidige Emmauskerk hield bouwpastoor Assink diensten in een magazijn van de Kinderwagenfabriek van de firma Ebbing, de kantine van Kelder Plasticbox en later in de sociale werkplaats Heuvelland op het industrieterrein. Deze ruimte is in 2007 in gebruik geweest bij de Andreasgemeenschap.

Toen pastoor Assink in 1977 uit de Emmausparochie vertrok, werd hij opgevolgd door pastoor pastoor Ramaekers. Hij overleed op 13 augustus 1986 te Dalfsen, 62 jaar oud.

Assink met rechts naast hem deken Van Dijk
Sociale werkplaats Heuvelland


Bronnen