Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Assink, Gerhardus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerhardus Johannes (Gerrit) Assink was de eerste pastoor van de Emmauskerk in Lengel. Hij werd op 13 januari 1924 geboren in Schalkhaar.

Hij koos voor een opleiding tot priester, waarbij zijn mede-studenten op het seminarie hem de bijnaam Pia gaven. Een Pia is een afbeelding van de Heilige Maria die het hoofd vroom scheefhoudt.

Op zondag 23 juli 1950 werd hij in Utrecht tot priester gewijd door Mgr. J.O. Smit, een broer van Frans Smit. De dinsdag daarop werd hij feestelijk ingehaald in zijn geboorteplaats Schalkhaar. Zijn eerste standplaats als kapelaan was Albergen in Twente, waar Theodorus Johannes Loefs, geboren in 's-Heerenberg, toen pastoor was. Van Albergen ging hij in 1955 naar Enschede en vervolgens in 1959 naar Arnhem-Zuid en in 1962 naar Zutphen.

Van Zutphen kwam hij op 4 november 1966 naar 's-Heerenberg als opvolger van kapelaan Leemereise. Zijn pastoor was deken Van Dijk en zijn collega-kapelaan was kapelaan Van Wijnbergen.

In 's-Heerenberg was Assink niet alleen kapelaan van de Pancratiusparochie, maar ook bouwpastoor van de nieuw te stichten Emmausparochie H. Cleophas. Deze parochie ontstond op 6 januari 1968 met Assink als eerste pastoor.

De vacature die hij in de Pancratiusparochie achterliet, werd niet ingevuld. Zes dagen later, op 12 januari 1968, ging deken Van Dijk met emeritaat en werd opgevolgd door pastoor Arts.

Voor de bouw van de Emmauskerk gereed was, hield bouwpastoor Assink kerkdiensten in een magazijn van de kinderwagenfabriek van de firma Ebbing, de kantine van Kelder Plasticbox en later in de sociale werkplaats Heuvelland op het industrieterrein. Deze ruimte is in 2007 in gebruik geweest bij de Andreasgemeenschap.

In 1977 vertrok pastoor Assink naar de parochie van Sint Cyriacus in Dalfsen, waar pastoor Galama een van zijn voorgangers was. In de Emmausparochie werd hij opgevolgd door pastoor Ramaekers.

Pastoor Assink overleed op 13 augustus 1986 in Dalfsen, 62 jaar oud. Hij werd begraven in Dalfsen.

Pastoor Assink met rechts naast hem deken Van Dijk
Sociale werkplaats Heuvelland


Bronnen

  • Bidprentje
  • Mededeling mede-student, woonachtig in 's-Heerenberg (2009)
  • Old Ni-js nr. 38, blz. 87
  • Vermeldingen van zijn wijding en standplaatsen in diverse dagbladen op Delpher: