Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wijnbergen, Henricus Johannes van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapelaan H.J. van Wijnbergen.
Foto: Collectie Diny Teunissen. Klik op de foto voor vergroting.

Henny van Wijnbergen werd op 11 januari 1931 geboren in Kockengen.

Kapelaan in 's-Heerenberg

Hij was kapelaan in Glanerbrug voor hij op 7 september 1962 kapelaan werd in de Pancratiusparochie te 's-Heerenberg als opvolger van kapelaan Van Osch. Zijn pastoor was pastoor Van Dijk en na diens emeritaat in 1968 pastoor Arts. Zijn collega-kapelaan was tot 1963 kapelaan Booyink, daarna kapelaan Leemereise en vanaf 1966 kapelaan Assink

Hij was aalmoezenier van de Kajotters, van het Gilde Jong Nederland, van de Gidsen en de Rakkers. Hij was ook geestelijk adviseur van de sportcentrale MvR en de toneelvereniging Dr. Alphons Ariëns en geestelijk leider van de Ecclesia en de eenenvijftigste (Gangmakers). Hij was godsdienstleraar op de LTS en de Huishoudschool.

Hij was één van de drie celebranten bij de huwelijksvoltrekking tussen Gerard Booms en Betsie Span.

Kapelaan van Wijnbergen vertrok op 30 augustus 1968 naar de Onze-Lieve-Vrouweparochie te Arnhem en werd opgevolgd door kapelaan Habes.

Pastoor in Wijnbergen

Henny van Wijnbergen werd in 1976 benoemd tot pastoor van de Sint Martinus-parochie in Wijnbergen.

In zijn tijd werd de wijk Het Weerdje overgeheveld van de Doetinchemse Onze-Lieve-Vrouweparochie naar de parochie Wijnbergen.

Kardinaal Simonis vond dat hij leken te veel betrok bij het kerkelijk gebeuren, wat ertoe leidde dat Van Wijnbergen overplaatsing aanvroeg. Hij werd toen benoemd in Velp, alwaar hij op 7 augustus 1993 op 62-jarige leeftijd overleed. Hij werd in Wijnbergen begraven (tegen het middenpad aan de linkerkant).


Bronnen