Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hagelkruis Vethuizen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hagelkruis Vethuizen 150615 (12).JPG

Het hagelkruis van Vethuizen bij de Dijkhuizerstraat 6 heeft volgens de plaatselijke overlevering al een lange geschiedenis. Wilhelmina Offenberg, grootmoeder van kerkmeester Arnold Giesen, zou het kruis al gekend hebben toen zij in 1812 van Toldijk naar de boerderij Dijkhuizen in Vethuizen verhuisde. Het kruis zou opgericht zijn naar aanleiding van een wonderbaarlijk rijke boekweitoogst die gezaaid was nadat een hagelstorm het eerste zaaisel verwoest had. Uit dankbaarheid en als bescherming tegen nieuwe hagelstormen werd het kruis opgericht. Het is niet bekend of er processies hebben plaatsgevonden naar het hagelkruis, maar dit is gezien het in Zeddam toen geldende processieverbod niet waarschijnlijk.

De staak is een aantal malen vernieuwd. In 1985 gebruikte men de 13 meter lange paal van een straatlantaarn. Het vernieuwde kruis werd destijds onthuld door burgemeester Jeuken. Tegenwoordig heeft het kruis een metalen staak.

Kerkmeester A. Giesen was in 1949 83 jaar toen hij het verhaal over het hagelkruis vertelde aan pastoor Leo Braam ten behoeve van een artikel in nummer 27 van de Klok van Sint Oswaldus.

Het hagelkruis en het bijbehorende bosje zijn sinds 27 april 2004 samen een gemeentelijk monument (nr. 116). Het bosje met het hagelkruis is niet toegankelijk voor het publiek.

Bronnen